Iran en zijn nucleaire activiteiten

We waren er op bezoek, maar hebben het vooral over het nucleair programma van Iran.
Het internationaal atoomagentschap (IAEA) heeft Iran een “Work Plan” opgelegd (download HIER) dat een aantal verificaties oplegt die nodig zijn om helderheid te scheppen in de nucleaire activiteiten van Iran. Vorige week bracht het IAEA een tussentijds verslag uit.
In deel 1 hebben we het over ons bezoek aan Iran. We wijken ook uit naar de Israelische aanval tegen Sirie in september.
In deel 2 bespreken we het verslag van het IAEA over de medewerking van Iran aan de nucleaire verificaties  (download HIER).

de klimaatplannen van de Amerikaanse presidentskandidaten

De tijd dat de Amerikaanse politici klimaatwijziging ontkenden is zo goed als voorbij want alle presidentskandidaten hebben hun klimaatplannetje klaar. Maar de inhoud verschilt sterk.
De democraten hebben het over konkrete beperkingen van de CO2 uitstoot, terwijl dat voor de republikeinen blijkbaar nog altijd een taboe is. Zij willen vooral geld pompen in het terug in de grond steken van de geproduceerde CO2.
Ondertussen komen er lastercampagnes op gang tegen Clinton en Obama.

Media in gevaar?

Vandaag organiseert Vrede vzw in Gent een seminarie met als thema “Media en Internationale berichtgeving”. We hebben het met Ludo De Brabander over de vercommercialisering, mediaconcentratie, de onafhankelijkheid van de “onafhankelijke” De Morgen, en over de alternatieve media.

Somalië: van kwaad naar erger

Uitzending Vrije Radio – 18 december 2007
In Somalië escaleert andermaal het geweld. In december vorig jaar werd de Unie van Islamitische Rechtbanken verjaagd en werd met Ethiopische militaire steun een nieuwe regering geïnstalleerd (zie ook onze eerdere berichtgeving). Dr. Marleen Renders van de Universiteit Gent schreef haar doctoraal proefschrift over Somaliland en schetst de historische context van het huidige Somalië en vertelt wat de problemen zijn met de huidige Transitional Federal Governement. Lesley Lefkow is onderzoekster Hoorn van Afrika bij Human Rights Watch. Ze deed eerder dit jaar onderzoek ter plaatse naar de mensenrechtensituatie en maakte het rapport “Shell-shocked” dat uitkwam in augustus 2007. Ze geeft toelichting bij het rapport en de actuele situatie ter plaatse. Continue reading “Somalië: van kwaad naar erger”

vooruitblik op de grote VN Klimaatconferentie in Bali

Van 3 tot 14 december gaat de jaarlijkse VN klimaatconferentie door in Bali (Indonesie) . We blikken vooruit op en bespreken het belang van de conferentie met Peter Wittoeck van de Cel Klimaatverandering van het Federaal Ministerie voor Leefmilieu en met Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu (BBL).
De conferentie is belangrijk omdat, na het verschijnen van de IPCC rapporten,  er konkreet zal gesproken worden over wat er moet gebeuren ná Kioto (2012). Peter Wittoeck is eerder optimistisch:” De kans dat de conferentie een volledige mislukking wordt is zeer klein. De situatie is veel beter dan in het verleden en de signalen vanuit de VS zijn veel positiever.”
Bram Claeys zegt dat het essentieel is dat Europa toont dat het menens is met de CO2 reducties en  doet een oproep om naar de klimaatmanifestatie van 8 December in Brussel te komen.
We hebben het met hem ook over het klimaat- en milieuakkoord van de regeringsonderhadelaars: ” Het akkoord is een voorbeeld van goede kommunikatie, maar heeft weinig inhoud. Wij houden ons hart vast als deze ploeg ons zal moeten vertegenwoordigen op internationaal vlak. Etienne Schouppe geeft blijk van gebrek aan inzicht in de materie.” Continue reading “vooruitblik op de grote VN Klimaatconferentie in Bali”