AQMI – wié?

Al-Qaïda au Maghreb Islamique noemen ze zich. In april ontvoerden ze nog een 78-jarig Fransman, Michel Germaneau (foto), die een 4de-pijler-schoolprojectje ging bezoeken ten noorden van In-Gall. Hij werd vorige week onthoofd. Wie, wat, waar en hoe? Baz Lecocq, gespecialiseerd in de contemporaine geschiedenis van vooral West-Afrika en verbonden aan de UG, legt uit.
Veel nieuws over de Sahara-regio op Temoust
Website van Enmilal, de 4de-pijler-vereniging waarvoor Michel Germaneau op stap was

Overheid stuurt deurwaarder en politie af op Kunstdoel

Kunstdoel wilde een paar jonge kunstenaars een installatie laten optrekken op de grote weide aan de Doelse Havenweg. Waar die weide nu is, brak de eigenaar, de Maatschappij Linkerscheldeoever, vorig jaar een aantal huizen illegaal af. Nu baseert dezelfde eigenaar zich op de wet om het kunstinitiatief te verbieden. Er werd niet overlegd met Kunstdoel.
De Maatschappij Linkerscheldoever is een organisatie die werd opgezet door de Vlaamse regering en de Antwerpse haven. Die willen dat Doel verdwijnt om van de gronden industriezone te maken en heeft ‘De Maatschappij’ de opdracht gegeven de huizen in Doel op te kopen en af te breken. Onlangs werd ze daarvoor nogmaals gerechtelijk veroordeeld. Na die meest recente veroordeling zijn er een aantal sabotagedaden geweest tegen de inwoners van Doel. Daarbij wordt in snelle acties brand gesticht en kabels doorgesneden, zegt Frie Lauwers van Kunstdoel.

Gesprek met André Mommen en Michel Godard

André Mommen is politicoloog aan de universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift (VMT), een uitgave van Imavo. Hij is sedert jaren een steeds weerkerende studiogast bij de redactie van Radio Centraal, telkens wanneer het over de Belgische politieke actualiteit gaat.
In het zomernummer van het VMT formuleert hij in een scherp standpunt een analyse van de verkiezingsresultaten van 13 juni. Hij stelt daarbij onder meer dat de Vlamingen bang zijn om ‘hun’ welvaart te verliezen aan de Franstaligen / Walen, en geen enkele interesse hebben voor solidariteit met de andere gewesten en gemeenschappen.
Michel Godard is urbanist bij het Brussels Gewest en hoofdredacteur van Cahiers Marxistes, het homoloog van VMT en verbonden (onder andere) met de Université Libre de Bruxelles (ULB).
Brussel is voor het Vlaams politiek collectief onderbewuste een blinde vlek. In dat zelfde VMT-nummer geeft hij een interview omtrent de sociaal-economische en sociaal-geografische problematiek van dit opmerkelijk stedelijk gewest. Zo pleit hij voor een dynamische, ‘glijdende’ faciliteitenregeling: faciliteiten voor Nederlands- en anderstaligen wanneer die in de minderheid zijn in een Franstalige entiteit en andersom. Dit veronderstelt een talentelling, een taboe voor de Vlamingen sinds het vastleggen van de taalgrens in 1963. Michel is echter geen voorstander van ‘le très grand Bruxelles’, de uitbreiding van Brussel.
Stof tot nadenken en discussie dus. De redactie van Radio Centraal koestert de ambitie om dieper in te gaan op de complexe politieke constructie die België is.

Heropbouw Haïti wegens verlof uitgesteld

Het gaat niet echt vooruit in Haïti. Het puin ligt er nog, de mensen zitten nog altijd in kampen, en nu is de tweede vergadering in zes maanden van de commissie voor de heropbouw van het land (de CIRH), met Bill Clinton, ‘om diverse redenen’ een maand uitgesteld.
Ondertussen worden voorbereidingen getroffen om de parlementsverkiezingen  (die door de aardbeving niet konden doorgaan in het voorjaar) in november te organiseren. Daarbij is de kring rond president Préval vooral bezig met het buiten spel zetten van de oppositie. Dat is voor de buitenlandse donoren blijkbaar geen probleem.
Joris Willems doet verslag vanuit Port-au-Prince.

Onteigeningen aan het Moorkensplein

Dat Borgerhout meer groen nodig heeft, is een understatement: het district wordt in de volksmond soms ook wel het “grijze district” genoemd. Tijd voor een parkje, dacht men bij het stadsbestuur en dito vastgoedmakelaar, en als site dacht men direct aan het Moorkensplein. Het Moorkenspark zou echter veel meer zijn: ook een spiksplinternieuw districtshuis en kindercrèche zou gebouwd. Maar om dit alles te kunnen plaatsen moet men wel eerst 11 huizen onteigenen, 11 huizen waar in totaal 43 mensen wonen om plaats te maken voor een park, een districtshuis, een crèche én … appartementsblokken. De betrokken bewoners konden dit niet zomaar laten gebeuren, en kwamen stante pede in actie. Een van hen, Patrick Osterlynck, gaf bij ons in de studio tekst en uitleg.
Website actiegroep
Facebookpagina “Antwerpenaars tegen onteigeningen Moorkensplein”

Oeigoeren

Gesprek met Palidan, een heuse Oeigoerse, die net twee jaar studie in Antwerpen achter de rug heeft. Over haar volk: lekker fruit, muqam,  mashrab, dawaz (foto), en de kariz, een uniek tweeduizend jaar oud irrigatiesysteem.
En dan nu allemaal samen: de kippendans! (laatste stukje toch)

Firma-autos vooral in België zwaar gesubsidieerd

Een studie uitgevoerd door het studiebureau ‘Copenhagen Economics‘ in opdracht van de Europese Commissie bevestigt dat firma-auto’s stevig gesubsidieerd worden (kopie volledige studie HIER).
Het niveau en de exacte methode van subsidiëring varieert van land tot land, maar België blijkt toch de kampioen te zijn. De kost van de subsidiëring wordt voor België ingeschat op € 4,1 miljard per jaar (zie blz 30 van de studie) of 1.2% van het BNP. “Dat is 10% van de belastingen op arbeid” zegt Bruno Van Zeebroeck van Bond Beter Leefmilieu. “We zouden dus de belastingen met 10% kunnen verminderen als we die subsidie afschaffen.”

Zet Europa de deur open voor genetische gemanipuleerde kweek?

Jonas Hulsens van Greenpeace vindt van wel. De  Europese Commissie stelt voor om de lidstaten het recht te geven Genetisch Gemanipuleerde Organismen (GGO’s) te verbieden. Maar tezelfdertijd wil de commissie dat de lidstaten in de Raad hun kritische houding opgeven, zegt Greenpeace . Dat zou leiden tot veel meer Europese goedkeuringen. Het is die kritische houding van de lidstaten in de Raad van Ministers die ervoor zorgde dat tot nu toe slechts 2 GGO’s de Europese goedkeuring kregen.
In België staat Vlaanderen, met zijn sterkere bio-industrie, positiever tegenover GGO’s dan Wallonië. Het zijn vooral de liberalen en de CD&V die pro-GGO zijn.

Controverse in joodse gemeenschap rond ruiming kerkhof

De Israëlische overheid wil in de omgeving van Jaffa (Israël / Palestina) een kerkhof ruimen om plaats te maken voor een hotel.
Onlangs werden op de site nog graven gevonden. “Niet Joods” zeggen de officiële instanties, maar een deel van de orthodoxe gemeenschap is van het tegendeel overtuigd en komt in actie tegen de ruiming. Ook in België en niet zonder controverse.  Zo was de joods-zionistische weblog “Joods actueel” rond de familie Freilich er als de kippen bij om het protest te minimaliseren.
We praatten met Yosef Cohen die op 15 juli voor de Israëlische ambassade mee ging betogen tegen het weghalen van de graven. Eerst hebben we het over het belang van de graven voor de orthodoxe joden; in het tweede deel over de controverse rond hun actie voor de ambassade.
We hebben verder Frans Van Den Brande aan de lijn. Hij is oud-docent judaistiek (Zeeland) en heeft het over de houding van de orthodoxe joden tegenover de staat Israël en over het belang van de begraafplaatsen.
Herbeluister ook onze uitzending over anti-zionistische joden van september 2006 HIER.