Proud to be a Docker 2

31.10.12 _ Tweede aflevering van Proud to be a Docker met Piet Beudeker (gepensioneerde ceelbaas/dekman Gilsen, restaurateur industrieel erfgoed MAS), Michel Vanremoortele (ACLVB), Bekend Dokwerker Ronny

De fauna en flora in en rond het kot. Dokwerkers leggen uit hoe het aanwervingssysteem in elkaar zit. Welke verschillen er zijn met andere Europese havens zoals Zeebrugge, Rotterdam en Hamburg. ..

Sandy scheert over Haiti

..met tientallen doden tot gevolg. We bellen Joris Willems voor achtergrond; hij zit in de hoofdstad Port-au-Prince.
Naast de dodentol is vooral de schade aan de oogst dramatisch. Die komt bovenop de schade eerder dit jaar door droogte en orkaan Isaac die in mei passeerde.
De doden en schade zijn  een gevolg van  de enorme hoeveelheid neerslag die gevallen is, in combinatie met de massale ontbossing. Die is dan weer een gevolg van de armoede.
Maar er scheelt ook iets met de hulpverlening: Beloofde hulp van de overheid was na twee dagen nog niet ter plaatse en de in het land gelegerde VN-troepen geraakten hun kazerne niet uit…
Updates via avec-papiers.be .

Tijd voor een update van uw wereldbeeld

Professor Ruddy Doom van de Universiteit Gent (links) geeft maandag een lezing samen met Tariq Ali, grote naam uit de Britse nieuw-linkse beweging (hiernaast wel rechts). Titel: How to de-colonize social science and the impact of the Arab Spring on world politics? We belden professor Doom voor een korte toelichting.
Maandagavond 29 oktober – 19uDe Vooruit – Gent
Meer info hier.

Overkapping Antwerpse ring, een symbool van gebrek aan politiek fatsoen

…aldus Walter Pauli van Knack.
In de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober werd de overkapping door alle Antwerpse partijen op de politieke agenda gezet. “Maar die vlieger gaat niet op” stelt Pauli. “Er werd te weinig nagedacht over de beslissing en de financiele impact ervan voor de Vlaamse begroting.  De geschatte kostprijs is hoog en de ervaring leert dat die onderschat wordt.”  Verder trekt hij de noodzaak van de overkapping om gezondheidsredenen in twijfel. Ook elders is het niet mogelijk gebleken om autostrades van hospitalen weg  te houden en heeft men voor andere prioriteiten moeten kiezen.
Toch is hij niet principieel tegen de overkapping, maar de rekening moet gemaakt worden en “eerst moet men over het tracé beslissen vooraleer men aan overkappen denkt”. Continue reading “Overkapping Antwerpse ring, een symbool van gebrek aan politiek fatsoen”

De Europese lobbycratie

Naar aanleiding van het momenteel wild woekerende Dalligate, het fraudeschandaal rond de nu voormalige Eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming John Dalli, belden we met Olivier Hoedeman van Corporate Europe Observatory. CEO houdt scherp in de gaten hoe de bedrijfswereld via intensief professioneel lobbywerk en het ‘draaideureffect’ (beleidsmensen die in het bedrijfsleven gaan werken en vice versa) het Europees beleid mee vorm geeft. Ze voeren daarnaast campagne om aan die ondemocratische toestand te verhelpen.

Proud to be a docker 1

In deze eerste editie van Proud to be a Docker gaan we terug in de tijd en overlopen we de geschiedenis.  De havencodex (1928), de 7-uren werkdag en 12 000 stakers in het sportpaleis (1936), de bestaanszekerheid (1946), De Wet major en de erkende havenarbeid (8 juni 1972), de staking van ’73, de mislukte Port Package I (2001-2003 ) en PortPackage II (2004-2006) en andere pogingen om de liberalisering van de haven te bewerkstelligen. Interviews met Kathleen Van Brempt (SP.A) en Stephan Van Fraechem, havenhistoricus.
Continue reading “Proud to be a docker 1”

Proud to be a docker intro

PROUD TO BE A DOCKER: een programma van Geert Buscops & Leen Nicolas
Woensdag tussen drie en vier . Van 24 oktober tot 14 november 2012 . In vier keer. Op radio Centraal op 106.7 FM
WERKEN OVER DEN BLAUWE STEEN
REVOLUTIONAIRE OPA’S EN OMA’S WORDEN OPGESNORD VOOR HEROISCHE STAKINGSANEKDOTES
GRILLIGE DEBATTEN TUSSEN WERKNEMERS EN WERKGEVERS
DOKWERKERS EN PASVROUWEN OVER DE PORTSPACKAGE

Mars voor landrechten in India

Op twee oktober vertrok een mars op Delhi die daar met 100.000 (!) deelnemers aangekomen zou zijn. Die mars, georganiseerd door Ekta Parishad, wilde een betere wetgeving qua landrechten afdwingen van de Indiase overheid. Ze kwam echter nooit in Delhi aan: halverwege al, toen er ‘nog maar’ 50.000 mensen meeliepen, ging de overheid met de organisatie onderhandelen, wat tot een blijkbaar bevredigend akkoord leidde. We hoorden – in het Frans – meer over de voorgeschiedenis van deze beweging van Jacques Vellut, één van de buitenlandse woordvoerders.

Verkiezingen 2012: de reacties, de verschuivingen en de coalitievorming

In deel 1 een compilatie van de reacties die we op 14 oktober bijeensprokkelden  bij PVDA+ (Peter Mertens, Mie Branders), Groen (Meyrem Almaci), Open-VLD (Claude Marinower) en politicoloog Dave Sinardet.
Verder overlopen we de lijst van zij die komen en zij die gaan.
In deel 2 de reactie van SP.a bij monde van Bob Cools (op 14 oktober) en Maya Detiege (live). Beiden  denken dat het kartel met CD&V de partij stemmen gekost heeft.  Detiege voorspelt dat de Blok-overlopers bij N-VA, en ook de uit Blok-kiezers bestaande  achterban  van N-VA de coalitievorming zal bemoeilijken. En ook intern bij N-VA voor spanningen zal zorgen.