Vlaams Klimaatplan voor 2030

foto RC

Kustregio Vlaanderen  staat op de rem als er engagementen moeten gemaakt worden voor de vermindering van uitstoot van broeikasgassen.  Julie Vandenberghe van WWF geeft een stand van zaken.

Het Vlaams Klimaatplan voor 2030 werd achter gesloten deuren opgesteld. Noch parlement, noch NGO’s werden erbij betrokken.

Het confederalistisch overlegmodel waarbij de regio’s onderling de te maken inspanning moeten verdelen is een mislukking. De uitstootreductie van Vlaanderen sinds 2005  bedraagt momenteel slechts 0.4% terwijl er  tegen 2020 een vermindering van 15.7% moet verwezenlijkt zijn.Het gaat hier over de uitstoot van vooral verkeer en gebouwen, dus niet van industrie en elektriciteitsproductie. De discussie over kerncentrales versus gascentrales is in deze dus irrelevant.
Net door die dramatische achterstand gaan de politieke beleidsmakers nog meer op de rem staan als het over de plannen voor 2030 gaat.
WWF pleit voor een Klimaatwet die het beleid meer kracht moet geven.
2020
Tegen 2012 hadden de drie gewesten een akkoord moeten afsluiten over de verdeling van de inspanning tot 2020. Pas in december 2015 geraakten ze eruit en het politiek gehakketak blijkt drie jaar later ten koste van het resultaat te gaan: met 0.4% reductie  staan we veraf staan van de 15.7% reductie die we binnen twee jaar moeten halen. Julie Vandenberghe: “Er moeten drie doelstellingen gehaald worden: voor uitstootreductie, voor de productie van hernieuwbare energie, en  ook voor  energiebesparing. Er is nog een kansje dat we het doel van hernieuwbare energie halen, maar de  emissiereductie en energiebesparings-doelen missen we zeker.”.
2030
Voor 2030 is het huiswerk op Europees niveau zo goed als af: Er ligt een doelstelling van 40% emissiereductie op tafel voor gans de EU. WWF merkt op dat het IPCC “1.5ºc”- rapport aangeeft  dat Europa de uitstoot met 55% zou moeten reduceren tegen 2030.
De 40% reductie werd vertaald naar de verschillende lidstaten. Voor België ligt die op 35%, maar hoe die inspanning  onder de  gewesten verdeelt zal worden hebben de gewesten nog niet afgesproken.
Tegen eind 2019 moet België een plan aan de Europese collega’s voorleggen waarin staat hoe ze aan de 35% zal komen.  Dat plan moet bevatten wat de drie gewesten gaan doen.  De Vlaame overheid is klaar met de eerste versie van  haar ‘ambitieus’  klimaat- en energieplan maar volgens WWF is dat veel te zwak. Julie Vandenberghe: ” Er staan onvoldoende maatregels in om de doelstellingen van 2030 te realiseren. Bovendien staat Vlaanderen al achter aangezien we de 2020 doelstellingen niet zullen verwezenlijken. Juist door die achterstand wordt de 35% doelstelling ambitieus.”
” Bovendien is de opmaak van het Vlaams Klimaat- en Energieplan niet op een transparante manier gebeurd want noch parlement, noch NGO’s werden erbij betrokken. De Federale Raad Voor Duurzame Ontwikkeling werd wel om een advies gevraagd, maar het is bijna onmogelijk voor die raad om een met een standpunt nar voor te komen aangezien ze bestaat uit zeer uiteenlopende belangengroepen, gaande van milieubewegingen tot  patronaat. Er zou feedback gevraagd worden begin 2019, maar dat zal dus feedback zijn op een plan dat er al ligt.”
Niet alleen met het middenveld hebben de Vlaamse beleidsmakers niet gesproken, ook met de andere gewesten moet het overleg nog beginnen.
Links: IPCC 1.5ºC rapport

Deus Ex Machina: Hitchcock!

De nieuwe editie van het cultureel blad Deus Ex Machina is uit en is volledig gewijd aan regiseur Alfred Hitcock met een focus op de literaire band.
Redacteur Michiel Leen: “Met Hitchcock wilden we al lang eens doen en nu is het ervan gekomen. Hitchcock heeft de cultuur van de twintigste eeuw vormgegeven en ligt aan de basis van de auteurscinema. ”
Niet toevallig loopt in Cinema Zuid ook een Hitchcock reeks.

Europese Klimaatstrategie 2030 bijna rond, ondanks valse Belgische noot

foto RC

De Belgische regering stemde dinsdag tegen de normen voor energiebesparing  die voorlagen op de Europese Raad.  De tegenstem kwam enkele dagen na de grote klimaatmars in Brussel.
Greenpeace is niet te spreken over de houding van de Belgische politiek en reageert via een petitie, niet gericht aan de regering maar aan de koning. We hebben Joeri Thijs van Greenpeace aan de lijn. “We richten ons naar de koning omdat de bevoegde politici het signaal van afgelopen zondag niet begrepen hebben.”.
Zoals alle EU wetgeving moeten Parlement, Commissie en de Staten hun zeg doen.  Met de stemming van dinsdag door de staten in de Raad is de Europese klimaatstrategie voor 2030 bijna rond. Volgens Joeri Thijs volstaat is de 33% energiebesparing die nu overeengekomen zelfs niet. Aangezien de goedkeuring van de besparingsnormen bij meerderheid gebeurde kon België met haar valse noot een wetgeving op Europees niveau niet blokkeren.
“De Belgische houding verschilt duidelijk met die van Holland. Daar heeft de Klimaatzaak wel wat teweeggebracht. Er valt nog wel wat op te merken op het beleid van de Hollandse regering maar er worden echte stappen vooruit gezet en ze zijn samen met de scandinavische landen voortrekkers voor de implementatie van wat nu voorligt. Ze beseffen dat ze als kustland veel te verliezen hebben.”
“Bij ons heeft minister Marghem niets gedaan en zij is dus zeer slecht geplaatst om met de vinger te wijzen naar Vlaanderen, maar ze heeft wel gelijk. En binnen Vlaanderen is het vooral N-VA die blokkeert. Het is duidelijk dat de lobby van de petrochemische industrie het standpunt van de N-VA bepaalt.  Het is het goed recht dat de industrie zich zo opstelt maar dat daardoor de houding van een partij en die van gans het land helemaal bepaald wordt is beschamend. Het is cynisch om enerzijds de kernuitstap te willen tegenhouden omdat we de stroom nodig hebben maar anderzijds energiebesparende maatregels ook tegen te houden.”
Nu zal België de 2030 doelstellingen in een plan moeten gieten en de inspanning verdelen tussen de drie gewesten.  Dit gebeurt op confederale wijze: het zijn de gewesten die er onderling moeten uitgeraken.  Bij de opmaak van het plan voor 2020 zijn ze daar pas 4 jaar na de deadline in geslaagd. Het politiek getouwtrek heeft voor een achterstand gezorgd. Joeri Thijs: ” We halen onze 2020 doelstellingen absoluut niet. Dat we goed bezig zijn in Vlaanderen zoals de Vlaamse regering zegt klopt absoluut niet. De Vlaamse regering moet vooral een beleid voeren voor de sectoren die buiten de emissiehandel vallen (De industriële sectoren die aan de emissiehandel mee moeten doen worden geregeld op Europees niveau, nvdr). Dat gaat dan over transport en uitstoot van gebouwen.  Die uitstoot moest tegen 2020 met 15% zakken ten opzichte van 2005. We zitten aan een daling van 0.4%.”
“En hoe langer je wacht met actie te ondernemen, hoe moeilijker het wordt. Ook daarom zegt de regering nu dat de doelstellingen te ambitieus zijn. Inderdaad.. Als je tien tot vijftien jaar lang niet de keuzes maakt die helpen om de uitstoot te doen dalen dan wordt het heel moeilijk. ”
Link:
Uitslag stemmming Europese Raad
– Richtlijn Energie-Efficiëntie, Richtlijn Hernieuwbare Energie

Arrestatie Huawei topvrouw // GM-ontslagen in de Noord Amerika

Publiek domein- Huawei Site

Op één december   werd in Vancouver, Canada,  Meng Wanzhou gearresteerd.  Whanzhou is niet alleen de financieel directeur van Huawei maar ook de dochter van de oprichter van het Chinees conglomeraat. De arrestatie gebeurde op vraag van de VSA en omdat Huawei de door de VS opgelegde sancties tegen Iran zouden omzeild hebben.
Het feit dat Canada inging op de vraag van de VS is niet vanzelfsprekend omdat de sancties zelf indruisen tegen het verdrag dat de grootmachten met Iran afsloten en dat éénzijdig door de regering van de VS werd opgezegd.
Opvallend, aldus onze man in Chicago Derek Monroe,   is dat  presidentieel veiligheidsadviseur John Bolton op voorhand van de arrestatie op de hoogte was, maar niet president Donald Trump.  Monroe ziet in de arrestatie vooral een zet om de relaties met China verder te bemoeilijken.
Ander Amerikaans nieuws de  afgelopen week waren de sluiting door  autofabrikant General Motors van vijf fabrieken. ‘Dit krijgt zeer weinig aandacht in de VS. Wél in Canada, maar hier is het complete mediastilte’, aldus Derek Monroe. Eigenaardig, want de  (volgens president Trump) kritische pers zou hier een dikke kluif aan kunnen hebben. De rethoriek van Trumps campagne was en zijn beleid is  gefocust op de herleving van de Amerikaanse maakindustrie.

Bhopal: Het onvolledig hoofdstuk van Michele Obama's memoires

rechtenvrij
Michele Obama’s  memoires (‘Becoming’) liggen te koop in de winkel. Onze VS correspondent Derek Monroe, doet het verhaal van het hoofdstuk dat volgens hem onderbelicht blijft in het boek: haar betrokkenheid bij juridische machinaties rond de gasramp van Bhopal in Indië.
Een lek van methylisocyanaat bij de fabriek van Union Carbide in Bhopal in december 1984 doodde duizenden mensen. De Bhopal-ramp is ook vandaag nog altijd officieel de meest dodelijke industriële ramp. In 1989 betaalde Union Carbide de Indische overheid 470 miljoen $. Daarna bleek dat dit voor het bedrijf niet het einde van het verhaal was en er werd een manier gezocht om verdere financiële claims door slachtoffers te blokkeren. De oplossing, aldus Monroe, bestond erin om het bedrijf te verkopen.  Als advocaat van de firma Sidley Austin hielp Michelle Obama in 1990 die verkoop rond te krijgen.

Irak en Panama: De vergeten nalatenschappen van George H.W. Bush

foto Publiek domein

Voormalig president George H.W. Bush (‘senior’) stierf op 30 November en kreeg de afgelopen dagen alle lof voor zijn staatsmanschap. De hagiografie  is niet terecht.
Voor VS-correspondent Derek Monroe is het naspel van de tweede Golfoorlog de zwartste vlek op het blazoen van Bush senior.  Het Iraaks leger was zeer verzwakt na de verdrijving uit Koeweit in februari 1991. Bush  zette de bevolking aan om in opstand te komen via een toespraak op The Voice of America. De opstand kwam er,  maar kon  bloedig de kop ingedrukt worden doordat de VSA de Iraakse lucht-en grondtroepen hun gang lieten gaan. Bij de onderdrukking slachtte het Iraaks leger tienduizenden af, vooral burgers.
Een directe verantwoordelijkheid draagt George Bush Sr. voor de illegale  invasie van Panama een jaar eerder (december 1989). De schattingen van het aantal burgerdoden lopen hier van 200 (VSA) tot 8.000 (Panamese regering). De initiële verantwoording door  Bush voor de  inval was de arrestatie president-drughandelaar Manuel Noriega. Later werd  het herstel van de democratie als justificatie aangegeven.
Voor hij in in ongenade viel hielp Noriega (drug)geld te versluizen in het kader van het Iran-Contra schandaal (1985-1986).  Tegen 1989 was de Noriega niet langer nodig voor het verwijderen van de Nicaruaanse regering. De  VS leken ook de controle over Noriega kwijt die ondertussen de  macht gegrepen had in het land van  het strategisch cruciaal kanaal.
De inval in Panama blijkt achteraf een oefening  te zijn geweest voor wat later zou volgen in Irak en Afganistan. Tijdens de Panama-invasie testte het Amerikaans leger een serie nieuwe wapens uit: Humvee, Apache helicopter, stealth bommenwerper, laser geleide bommen…
We nemen een aantal korte fragmenten over van de special over de Panama-invasie op Democracy Now.
Journalist Greg Gardin legt uit dat de macht van de familie Bush veel verder teruggaat dan George Bush senior en bijna aristocratisch is. (Groot)Vader Prescott Bush was al senator en bankier. (Over)Grootvader Samuel Bush zat in de spoor- en staalindustrie,  had ook politieke macht en was ingetrouwd  in de machtige Livingstone-familie.
Hier in België kreeg  Panama-invasie ook destijds weinig aandacht doordat ze samenviel met de Roemeense revolutie, een maand na de val van de Berlijnse Muur.
Links:
– De Iraakse opstand samengevat in 5 minuten
– Beelden van de Iraakse opstand van 1991 en de vernieling van Kerbala en andere Shiïtische steden.
Documentaire over de Iraakse opstand van 1991
– The Panama Deception: documentaire over de invasie van December 1989 in opdracht van George H.W.Bish (1992 Oscar)
Aankondiging van de invasie in Panama door George H.W. Bush
Bush-stamboom