Gramci, Corijn, Stappaerts: Het Zoekend Hert

Het Zoekend Hert is het Antwerps huis dat sedert 2009 filosofische lezingen organiseert. Oorspronkelijk in het pand op de Koninklijkelaan in Berchem,  tijdens de corona-crisis uit nood digitaal. Op 1 mei is er een gesprek van Frank Stappaerts met Eric Corijn over Antonio Gramci.
We hebben Eddy Strauven van Het Zoeken Hert in de studio,  over zijn organisatie, de recente activiteiten en de Grote Knal.

Reuzenhuis in Antwerpen

Erik Boon en Patrick De Cock (foto:RC)

Het Reuzenhuis landt in Antwerpen. Van 11 tot 22 maart kan je als volwassene op de  Nieuw Zurenborg-site ervaren hoe de wereld er voor een driejarige uitziet. Zo worden ouders bewust gemaakt van veiligheidsrisico’s thuis.
Erik Boon van de Gezinsbond die het initiatief nam  en en Patrick De Cock van het antigifcentrum zijn te gast in de studio en doen het allemaal uit de doeken.

Buurtwerking Elegast – Den Dam

Timor Nonneman licht voor ons de werking toe van buurtwerking Elegast Den Dam, naar aanleiding van hun filmavond in de reeks Maandelijks op Maandag in Filmhuis Klappei.
De buurtwerking in ‘het dorp Den Dam’ ontstond een goeie dertig jaar geleden uit een samengaan van een enthousiaste parochiewerking met sociale professionals van het netwerk Elegast. De gebruikte lokalen zijn dan ook nog steeds die van de (mogelijk binnenkort afgebroken) Sint Lambertus-kerk. Daar, en in de voormalige Sint Lambertusschool, vind je een breed scala aan activiteiten: een fietsatelier, een kledijzolder, een hobbykelder, een vrouwengroep, een digitale vraagavond, een puzzelkliekje, oefenkansen Nederlands, naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding, hulp bij administratief ingewikkelde toestanden met belasting, vakbond, mutualiteit, bank of huisbaas … Daarnaast zijn er minder frequente evenementen, zoals repair cafés (volgende op 26 maart) en het jaarlijkse buurtfeest (11 juni). In de zomer gaat een nest Dam-kinderen altijd in Vorselaar wat natuur opdoen.
Elegast Den Dam was ook samen met de bewonersgroep het Damcomité betrokken bij het tot stand komen van de plannen voor de slachthuissite, alhoewel het b.v. nog steeds niet duidelijk is of het project naast een verdubbeling van het aantal Dam-inwoners ook enige verhoging van het aantal sociale woningen zal voorzien. Zij zien het vooral als hun taak om de buurtbewoners goed op de hoogte te houden en hun noden en bezorgdheden door te geven aan de projectontwikkelaar.

35-tal gezinnen rond complex Essenhof worden uitgezet voor tijdelijke bewoning

foto Leen

Een 35 -tal gezinnen in voormalige OCMW-woningen naast dienstencentrum Essenhof worden uit hun huis gezet om plaats te maken voor tijdelijke bewoning voor andere kwetsbare groepen. Deze omzetting van woningen met sociale huurtarieven naar precaire noodwoningen vindt niet enkel plaats in het complex rond de Essenstraat-Dambruggestraat, maar kadert in een ruimer verhaal. Het idee van  het creëren van crisiswoningen is op zich goed, maar dat dit ten koste moet gaan van andere sociale huurders is op z’n minst gezegd jammer.
“Eerst kregen de bewoners één voor één een opzegbrief (de eerste brieven vielen in juli 2020 in de bus). Pas toen hier enige ongerustheid over bestond en een aantal mondige bewoners erop aandrongen, kwam de schepen van sociale zaken T. Meeuws begin maart 2021 langs voor een eenzijdig info-bezoek.” Johan de Greef, bezorgde buurtbewoner uit de Essenstraat in de Antwerpse seefhoek, organiseerde samen met bewoners en omwonenden van het Essenhof een vijftal bijeenkomsten waarop de belangrijkste vragen zouden worden gebundeld om mee te nemen in een overleg met de instanties. “Van een participatie-moment, al was het maar om de mogelijkheden op de woonmarkt te verkennen en (eindelijk) de begeleiding op een gestructureerde en participatieve manier aan te vatten, was geen sprake.” Nog later, onder toenemende druk en na schriftelijke vragen, werd de kwestie voorgelegd aan de gemeenteraad. “Op het eerste zicht valt iets te zeggen voor het standpunt dat in deze de perspectieven van verhuurder en huurder niet te verzoenen zijn en inspraak geen uitweg biedt. Uit de voorafgaande gesprekken die wij als buren voerden met de bewoners bleek evenwel dat minstens een deel van hen bereid is om mee te denken aan mogelijke oplossingen en trajecten, dat een deel van hen zelfs bereid is te verhuizen mits de nodige begeleiding en alternatieven worden voorzien. Bovendien hadden zij graag greep op het traject dat hierin gevolgd wordt. Het is dan ook bijzonder jammer dat dergelijk participatietraject van meet af aan in de kiem werd gesmoord en dat pas aan het eind van de rit en onder druk een verzoeningsprocedure via de vrederechter nodig wordt.”
Johan schreef hierover een opiniestuk in De Wereld Morgen: “woonbeleid stad Antwerpen: machtsvertoon rond een woonladder met doorgezaagde sporten:”
“In zijn zoektocht in het eigen patrimonium stuit de stad op een contingent ‘precaire woningen’.  Het betreft onder andere woningen die begin deze eeuw met SIF-middelen werden gebouwd en als sociale woningen werden aangekondigd en vergund. Ze worden ook wel beschreven als aanvulling bij het aanbod van de sociale huisvestings­maatschappijen. De omschrijving als ‘precaire woningen’ gebeurde pas later, in 2013, bij het begin van de vorige legislatuur.Het vorige stadsbestuur voorzag nog contracten van onbepaalde duur voor gezinnen die op korte termijn geen woning vonden of toegewezen kregen. Binnen het huidige stadsbestuur wordt ook deze buffer tussen de crisiswoningen en de woningen van sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren weggehaald in het kader van de zogenaamde doorstroming. Dat de inwonende gezinnen intussen niet doorstroomden naar een andere woning wordt volledig op hun conto geschreven. Bij het dagen van de huurder voor de verzoenings­procedure stelt de stad als verhuurder zelfs dat “de huurders de woning niet willen verlaten”, terwijl hier veeleer de mogelijkheid tot vinden van een alternatief problematisch is: het aanbod aan sociale woningen is veel te laag. De huidige bewoners van onder andere het Essenhof vinden er geen plek. Ook toekomstige rechthebbende bewoners zullen er hun gading niet vinden. De vraag is maar of een huurpremie hier of een huursubsidie daar zoden aan de dijk zal brengen in een markt waar bovendien ook tal van uitsluitingsmechanismen spelen die niet van nabij worden opgevolgd en gesanctioneerd.

Voor meer info, kijk ook op de website van de woonzaak.

Terugblik op enkele decennia drugs- en daklozenbeleid met Tony Van Montfoort

foto Leen

Op de eerste dag van het jaar blikken we samen met Tony Van Montfoort van de  Belangenvereniging Antwerpse Druggebruikers, activist en gebruiker, terug op enkele decennia drugs- en daklozenbeleid in Antwerpen. Er is nog heel wat werk aan de winkel. Sinds 1999 wordt er al gepleit voor het opzetten van gebruikersruimtes. In 2001 werd persoonlijk drugsgebruik uit het strafrecht gehaald in de nieuwe drugswet. Het opende perspectief, maar de verwachte vooruitgang in het beleid bleef uit. In 2007 kwam er eindelijk uitspraak in de zaak tegen Trekt Uw Plant vzw, die jarenlang gecriminaliseerd werd. Deze vereniging had de bedoeling om de teelt van cannabis, voor het eigen gebruik van haar meerderjarige leden, gezamenlijk te organiseren. Met deze uitspraak negeerden het Openbaar Ministerie én de rechtbank het politieke besluit om bezit en teelt van cannabis voor eigen gebruik niet meer te vervolgen. Dat besluit werd genomen na 8 jaar van politieke discussies en maatschappelijk debat. Het gaat hier dan ook om een politieke uitspraak.
Op de website van INPUD, International Network of People Who Use Drugs, kan je de video Taking back what’s ours zien, waar Tony aan participeert.
Een andere interessante organisatie uit Nederland is Mainline. Hun magazine richt zich primair op mensen die, samenhangend met het druggebruik, problemen op verschillende leefgebieden ervaren en daardoor in de marge van de samenleving (dreigen te) raken en/of mensen die door middelengebruik (aanzienlijke) gezondheidsrisico’s lopen. Ze geven ook trainingen, verrichten veldwerk en zetten peer-2-peer projecten op poten.
In Antwerpen heb je het succesvolle Hepatitis C project met Dr. Stefan Bourgeois in het Stuivenbergziekenhuis. Het HVC-management project werd zelfs bekroond met een award voor één van de 10 ‘best practice models’ wereldwijd. Het is een samenwerking met C-buddy, spuitenruil en MSOC  dat inzet op screening en behandeling van Hepatitis-C bij druggebruikers.
Een testlabo voor drugs is in Vlaanderen nog steeds ondenkbaar. Ooit was er wel de (ex-) gebruikersgroep Breakline die op feestjes de boodschap verspreiden je XTC-pil eerst in tweeën te breken en een kleine dosis uit te testen. Omdat drugstests op parties bij wet verboden zijn, was dat de enige manier om overdosissen terug te dringen. Vandaag zien we enkel in Brussel zo’n labo.
Het toedienen van Naloxon door niet-medisch-geschoolden, zoals bijvoorbeeld in de daklozen- en nachtopvang om sterfte door overdosis te voorkomen, is nog één van die dossiers die blijven hangen in een juridisch kluwen.
Harm reduction als ruimere visie heeft nog veel veld te winnen op het huidige war on drugs beleid.
“Harmreductionbenaderingen zijn praktisch, haalbaar, doeltreffend en kosteneffectief. Harm reduction als combinatie-interventie is niet enkel een pragmatische, uit noden gegroeide strategie, maar is tevens een evidence based strategie. Harm reduction is een verbintenis om beleid te maken en om praktijk te baseren op het sterkste bewijsmateriaal dat beschikbaar is. De meeste harmreductionbenaderingen zijn goedkoop, eenvoudig te implementeren en hebben een grote impact op de gezondheid van het individu en de gemeenschap. In een periode waar er nooit voldoende middelen zijn, worden de te behalen doelstellingen gemaximaliseerd en is er een voorkeur voor lage kosten/hoge impact projecten boven hoge kosten/lage impact interventies” (bron: dossier harm reduction VAD, Windelinckx Tessa, 2005).

25 november: dag tegen geweld op vrouwen

Julie en Ellen (Foto: RC)

Ellen Verryt en Julie Somers van het @collecti.ef 8 maars Antwerpen kwamen naar de redactie nav jaarlijkse acties rond de internationale dag tegen geweld op vrouwen 25/11.
In België organiseert het Mirabal Platform jaarlijks een grote manifestatie/actie in Brussel met enkele kleinere gedecentraliseerde lokale acties in de aanloop.
Julie Somers vertelde over haar eigen ervaringen met seksuele intimidatie en wat haar beweegt en aanvuurt om als jonge feministe van zich te laten horen binnen welk financieel kader dit plan zal worden uitgevoerd. Belangrijk hierbij is dat Continue reading “25 november: dag tegen geweld op vrouwen”

Veiligheid thuis onder de aandacht met nieuwe editie van het Reuzenhuis.

bron: nieuws.gezinsbond.be/

Huisongevallen zijn de grootste oorzaak van dodelijke kwetsuren en letsels die leiden tot invaliditeit bij jonge kinderen. Om ouders bewust te maken van de gevaren heeft de gezinsbond een ‘reuzenhuis’ gebouwd waarin volwassenen de huisomgeving ervaren .
De zesde Reuzenhuiseditie start vandaag en gebruikt  van augmented reality. Voorlopig  moet je naar Kortrijk maar het Reuzenhuis gaat op tourné en komt in maart naar Antwerpen. We spreken met Erik Boon van de Gezinsbond.

Praktijktesten nu reageert op resultaten Stad

foto Leen

Het platform praktijktesten nu laat van zich horen naar aanleidingen van de resultaten, vorige week bekend gemaakt door de Stad Antwerpen, in zake discriminatie op de lokale arbeidsmarkt. Prof. Stijn Baert voerde een nulmeting uit in de 5 grootste sectoren om een duidelijker beeld te verkrijgen. Er werd gepeild naar discriminatie op het vlak van etnische afkomst (naam), leeftijd, gender, seksuele geaardheid (gehuwd met x…) en handicap. Het onderzoek bleef beperkt tot fase 1: het versturen van een sollicitatiebrief en het bekomen van een reactie daarop. Het platform praktijktesten betreurt nu dat het enkel bij in kaart brengen blijft. Er zal niet gehandhaafd worden door de stad.
In een debat eerder deze week, waarbij Sarah Scheepers het platform vertegenwoordigde, liet Schepen van Gelijke kansen Karim Bachar (Vooruit) al weten dat ook zijn partij geen voorstander is van een harde aanpak. Hij laat weten dat discriminatie al bij wet verboden is en dat dat voldoende moet zijn. Hij ziet meer graten in het aanmoedigen van diversiteit dan in het sanctioneren van discriminatie. Praktijktesten nu vraagt naast de academische studie, die vooral goed is om het probleem in kaart te brengen, ook juridische praktijktesten die kunnen dienen als volwaardig bewijsmateriaal, om zo verdere stappen te kunnen zetten. Zij wijzen tevens op de verantwoordelijkheid van de Stad. Zo zou je als Openbaar Bestuur discriminerende bedrijven kunnen uitsluiten van openbare aanbestedingen. Nultolerantie bereik je namelijk niet met een vrijblijvende sensibiliseringsaanpak. We bellen Marius Dekeyser van Hand in Hand, die ons vandaag te woord staat voor het platform praktijktesten nu.

(De normalisering van) extreemrechts gefileerd door Scheltiens en Verlaeckt

Vincent Scheltiens/Bruno Verlaeckt Foto: Leen

Vincent Scheltiens (UA) en Bruno Verlaeckt (ABVV) schreven samen een boek over Extreemrechts .
Verlaeckt: “Omdat de stellingname uit syndicale hoek nog ontbrak.”
Scheltiens: “Omdat een halt toegeroepen moet worden aan de normalisering van de praatjes van extreemrechts.”

150 jaar Commune van Parijs

foto Leen

We spreken met Monika Triest , feministe en auteur van Wat zoudt gij zonder ’t vrouwvolk zijn? over de vrouwen in de Commune van Parijs.
Het is dit jaar 150 jaar geleden dat deze revolutionaire regering in Parijs na 72 dagen bloedig werd neergeslagen. Wij zijn vooral benieuwd wat we vandaag kunnen leren over de toen heersende ideeën en welke rol vrouwen in de strijd vervulden.
Wie meer wil lezen van de auteur: in februari 2019 verscheen haar nieuwe boek Het andere Amerika – in de schaduw van Trump over de geschiedenis en de traditie van de verschillende verzetsbewegingen in de Verenigde Staten.