Haïti gemengd

Om al die negatieve berichtgeving wat te counteren, wilde onze man in Haïti deze keer eens iets vrolijks vertellen. Helaas: al snel ging het over futloze verkiezingen, hoge werkloosheid, betwiste minimumlonen en zwemmende blauwhelmen, terwijl op de achtergrond onze haan in Haïti weer dapper meedeed.

NAVO-pijpleiding – Brasschaat

Om in brandstof te voorzien voor haar rollend, vliegend en varend materiaal, beschikt de NAVO over een uitgebreid net van pijpleidingen. Eén daarvan is het Central Europe Pipeline System (CEPS). Dat loopt ook door België. Sinds 2007 worden de leidingen stelselmatig vernieuwd. In Brasschaat wordt momenteel ook gewerkt aan de bouw van twee nieuwe opslagtanks en een hogedrukpompstation. Anja Hermans schreef hierover een stukje op de website van Indymedia.

Iran

Voordat Sam Safavi naar Brussel vertrok om mee te betogen bij de ambassade van zijn vaderland, was hij in onze studio om uit te leggen wat er in Iran aan de hand is.
Op het einde van de uitzending belden we hem nog even op voor een korte impressie van die betoging.

gesprek met "Ethische Terrorist" Derek Monroe

Omdat ze een flagrant misprijzen vertoonden voor hun klanten, lapte  Derek Monroe een aantal grote bedrijven het afgelopen decennium 55 processen aan hun been.    Ooit zat hij zelf in het systeem, tot hij er genoeg van kreeg. 
De banken zijn nu niet toevallig zijn favoriete onwillige klant:
De banken die al het geld kregen van de overheid zijn de meest arrogante van de hele bende.
Nu zitten we met socialisme voor de rijken en kapitalisme voor armen
.”
Paradoxaal genoeg is ons rechtssyteem het voeren van een dergelijke strijd onmogelijk wegens de hoge kosten, in tegenstelling tot de VS.
Michael Liard lokte Derek Monroe op 14 juni naar onze studio voor een interview; en liet hem daarna weer vrij.
Links: the Story, Helium, Daily Egyptian (Illinois), ChicagoTribune

Haïti: dode nadat VN troepen "in de lucht schieten"

Onderwijshervormingen, te lage minimumlonen, de verkiezingen een knoeiboel: redens genoeg voor de Haïtianen om niet helemaal tevreden te zijn. De aanwezige VN troepen (de zgn MINUSTAH) werken blijkbaar eerder destabiliserend.
Op 18 juni viel na de begrafenis van een een oude medestander van voormalig president Aristide een dode. Hoe precies is niet duidelijk, maar er werden schoten gelost door de VN troepen (meer details hier).
Verslag uit Port-au-Prince door Joris Willems.

Wapper Bouwvergunning Juridisch doorgelicht

Op 11 Juni gaf Stijn Verbist, op uitnodiging  van Ademloos en stRaten Generaal, een uitleg over de bouwaanvraag die BAM indiende voor hun Oosterweeltrace. Verbist is assistent-jurist aan de KUL en gespecialiseerd in publiekrecht.  We bespreken de belangrijkste punten uit de uiteenzetting.
Burgers, ook niet-Antwerpenaars, die vinden dat er beter geen Wapper-viadukt komt kunnen tot ten laatste 24 juni een bezwaarschrift indienen.
Met dank aan Paul Smets van Indymedia voor het ter beschikking stellen van de toespraak van Stijn Verbist.

Kunst in 't stad

Diverse artistieke initiatieven waren lijfelijk aanwezig in onze stemmige studio. De twee gesprekken liepen knusjes door mekaar heen, dus ik snap niet goed hoe collega Joris de geluidsbestanden precies geknipt (en geplakt?) heeft, maar daar komt u onder het herbeluisteren zelf wel achter.
We begonnen het gesprek ie ieder geval met Ruth van het LosVastCollectief, omdat hun eerste project Hiwaar om 14u van start zou gaan en daar wilde ze natuurlijk graag bij zijn. Hiwaar is een tentoonstelling in een dertigtal minder evidente locaties omheen de Handelstraat, van een 35-tal artiesten van diverse origines en disciplines, met een feestelijk openingsmoment vandaag en een eveneens feestelijke ‘finissage’ op zondag 28 juni.
Verder spraken we met Anouk, Jan-Jan en Pietro, drie jongelui van de Solar Shop, een multifunctionele artistieke locatie in de Dambruggestraat: ‘artiesten-laboratorium, platform-galerij en locatie voor (con)temporaine winkels & showrooms’. De Solar Shop is jarig deze week, wat heugelijk gevierd zal worden donderdagavond. Verder bereiden ze momenteel tegen september een expositie+verkoop voor van bijzonder mooie & exclusieve objecten die in ’t stad niet te krijgen zijn.

Ook in Venezuela schendingen vakbondsrechten

Op de jaarlijkse internationale arbeidsconferentie in juni wordt een selectie gemaakt van landen waar een probleem is met het toepassen van de getekende arbeidsconventies.
Ook het Venezuela van Hugo Chavez staat op die lijst. Het gaat over moorden op vakbondsmensen, inmenging in vakverenigingen en aanvallen tegen de belangrijkste werkgeversorganisatie.
De zwartste plek in Latijns Amerika is echter  Guatemala, waar veel te weinig vooruitgang geboekt wordt.
Dichter bij huis wordt Turkije geviseerd. Daar leiden wetten uit de tijd van de militaire dictatuur -met het toepassen van een systeem van gegarandeerde dienstverlening- tot een beknotting van de vrijheid van vakvereniging. Maar ook met Italie zijn er problemen.
Rudi Delarue, directeur van het Brussels kantoor van de Internationale arbeidsorganisatie, geeft toelichting .
Tussentijds rapport van de internationale arbeidsconferentie HIER. Besluiten over Venezuela op p87/88. Guatemala, Italie en Turkije respectievelijk op p46, p135 en p73.

Zang en poëzie uit voormalige Soviët-Unie

Naar aanleiding van onze migratiespecial hebben we enkele gasten uit de voormalige Soviet-Unie in onze studio-op-lokatie in de Singel.
Sergey en Oleg zijn afkomstig uit Kazachstan en Oekraine. Ze hebben het over hun vaderlanden, maar vooral over hun passie voor sacrale en minder sacrale Russische koorzang. Ze zijn wekelijks live te beluisteren op zondagochtend in de SInt-Jozefkerk bij het stadspark.
En de jonge Albert, van moldavische afkomst, tokkelt een voor ons iets meer bekend deuntje.
Liza is de derde generatie van dichters in haar familie. Ze leest poëzie voor  van haar vader en grootvader; en ook uit eigen werk.