Film- en discussie-avond: occupy, indignados, burgermedia

Gesprek naar aanleiding van de laatste avond in de reeks Maandelijks op Maandag in Klappei, waarvan Radio Centraal de eerste invulde. Er komen drie filmmomenten deze keer: een docu over de wortels van de indignados en de burgermedia zoals Indymedia, die blijkbaar in Argentinië liggen; ééntje over recente ontwikkelingen in de Spaanse protestbeweging; en ééntje met beeldmateriaal van de eerste jaren van Occupy Antwerpen. Dit alles omgeven door de nodige discussie en reflectie.
Maandag 2 juni, start programma om 19u30 -> Facebookevent

Griekenland: de strijd om het water

Op 18 mei organiseerde een coalitie van lokale organisaties onder de naam Soste to Nero (red het water) een referendum in de regio Thessaloniki. Daaruit bleek dat 98% van de bevolking geen trek heeft in de privatisering van de watervoorziening. Gevreesd wordt voor prijsstijgingen, terwijl nu al 30% van de Grieken hun waterrekening niet kunnen betalen; mindere kwaliteit, terwijl zo veel mensen kraanwater drinken; en bovendien ziet men dat privé-bedrijven hun beloftes op het gebied van onderhoud van en investeringen in de infrastructuur vaak gewoon niet nakomen. De geïnteresseerde bedrijven komen ook deels van buiten het land zelf, wat de vrees nog groter maak dat ze, uit gebrek aan voeling met de lokale bevolking, de boel zullen mismeesteren. We belden hierover met Maria Kanellopoulou van het Initiative for the non privatization of water in Greece, dat als koepel van lokale initiatieven fungeert en specifiek zelf de bijzondere situatie in en omheen Athene opvolgt. Zij herinnerde ons ook aan het eerste succesvolle Europese burgerinitiatief, dat Europa net opriep om een degelijke publieke watervoorziening te garanderen. Desondanks blijft het beleid toch steeds opnieuw op privatisering aansturen. Kanellopoulou spreekt over het post-democratisch tijdperk in een door bedrijfsbelangen geregeerd Europa, waarin Griekenland een proefkonijn lijkt voor mogelijk ook elders door te voeren maatregelen. Europese burgersolidariteit is dus noodzakelijk.

Veldbevrijders dinsdag weer voor de rechtbank

Op 29 mei was het drie jaar geleden dat in Wetteren een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid doorging: op een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen zouden de actievoerders planten vervangen door biologische soorten die net zo resistent zouden zijn. Met de actie wilden ze aanklagen dat de overheid zonder enig publiek debat voluit kiest voor het weinig duurzame agro-industriële landbouwmodel van de grote monoculturen, waarbij de ter discussie staande gentechnologie vooral tot gevolg heeft dat zaaigoed gepatenteerd en dus strikt eigendom van grote bedrijven wordt. De actie veroorzaakte heel wat deining. Elf deelnemers werden zowaar aangeklaagd en intussen ook veroordeeld voor bendevorming. Ze gingen in beroep, en komen dinsdag weer voor, deze keer in Gent. Bijzonder interessant is dat beklaagden van een gelijkaardige actie in Frankrijk in beroep werden vrijgesproken, omdat intussen het door hen geviseerde testveld illegaal was verklaard – en dat is ook met het Wetters veld gebeurd. Bio-ingenieur Barbara Van Dyck kwam in onze studio deze voorgeschiedenis uit de doeken doen, en vertellen wat er dinsdagochtend nog voor het proces op het programma staat: een schoffel-kata! (ook op fb)Drie thema’s wil ze ons graag ter overpeinzing meegeven:
1) Het recht op vrije meningsuiting brokkelt langzaam af, met buitensporige tenlastenleggingen als bendevorming, en ook middels GAS-boetes.
2) Wetenschappelijk onderzoek is niet bepaald meer onafhankelijk, aangezien het meestal mede-gefinancierd wordt door bedrijven die uiteraard enkel investeren in iets wat hen winst kan opleveren.
3) Een duurzamer landbouwmodel is noodzakelijk.

Eerdere interviews over de patatisten, waarvan het eerste een dubbelinterview met een veldbevrijder en iemand van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie vlak vóór de actiedag

Verkiezingen 25 mei: nabeschouwingen v.d. opiniehebbers

Eens de uitslag bekend was voegen we een aantal opiniemakers/hebbers om hun commentaar:
Walter Pauli (Knack), over de neergang van het Blok: “De Kleine Man die destijds voor het Blok ging stemmen heeft nu een kleur gekregen. Maar het is nooit het moment om eender welke beweging dood te verklaren; kijk maar naar de communisten die nu na meer dan 30 jaar weer in het parlement komen.”
Thomas Decreus (KUL): “Het cordon sanitair is doorbroken omdat overgelopen Blokkers nu deel uitmaken van de macht bij N-VA.”
“Het feit dat N-VA niet afgerekend werd voor de uitschuivers in haar campagne is te danken aan het ‘Elvis effect’: eens een bepaald niveau van populariteit bereikt is kan niets meer mis gaan. Het toont aan dat politiek een zaak van emotie is.”
Lex Molenaar (GvA): “Waren dit gemeenteraadsverkiezingen dan zou N-VA nu 3 zetels in de Antwerpse gemeenteraad verloren hebben. Er is hier sprake van een Ringlandeffect in Antwerpen. Vooral Groen wint hier. ”
“De teleurstelling bij PVDA moet heel groot zijn. Peter Mertens zou zich kunnen spiegelen aan Bart de Wever in 2003, met dat verschil dat het wel nog tot 2019 duurt voor hij weer een kans krijgt.”
Karl van den Broeck (apache.be) : “Onderschat het Blok niet. Hun toekomst zal bepaald worden door hoe ze erin slagen de personeelswissel door te voeren.”
“Als de ACW kiezers meegerekend worden dan zijn er evenveel linkse als rechtse kiezers in Vlaanderen, dat was 6 jaar geleden niet zo.”
PVDA was onzichtbaar in de campagne omdat ze niet aanbod kwamen in de formats van VRT en VTM.”
N-VA is erin geslaagd om zich, na 10 jaar in de regering, een maagdelijk imago aan te meten. Maar nu komt de lakmoesproef. In Vlaanderen zal N-VA zich beginnen gedragen als een CD&V 2.0.” Continue reading “Verkiezingen 25 mei: nabeschouwingen v.d. opiniehebbers”

Joris Giebens (Groen), Toon Wassenberg (sp.a) over Antwerpen en de campagne

We hebben de 2 Antwerpse gemeenteraadsleden in de studio voor een gesprek over de afgelopen campagne en voor een stand van zaken van de Antwerpse gemeenteraad. Wassenberg kwam zelf niet op maar voerde campagne voor Kathleen Van Brempt, terwijl Giebens  op een onverkiesbare tiende plaats stond van de Vlaamse lijst maar wel de campagne in Antwerpen leidde.
Wassenberg: “Ik vond de sp.a campagne tegen PVDA persoonlijk geen goed idee en ben meer voor samenwerking. Het is dus goed dat op het einde van de campagne sp.a van strategie veranderd is.”
Giebens: “Veel kiezers zijn in het verleden al bedrogen uitgekomen met de sp.a oproepen om strategisch ‘nuttig’ voor hen te stemmen. Kijk maar wat met de Stadslijst gebeurd is in 2012. ”
Als het over het stedelijk beleid gaat moet vooral schepen Rob Van de Velde het ontgelden voor Giebens: “Hij hield het advies van Natuur en Bos over de Middenvijver achter. Al vlug bleek waarom: het advies was vernietigend voor festivals op de Middenvijver. We hebben andere locaties voorgesteld maar Van de Velde zit ondertussen in een mood waarin hij  positieve voorstellen gewoon weglacht.”
Wassenberg: “Op gebied van stadsontwikkeling zijn er de afgelopen 500 dagen dingen gebeurd die onomkeerbare schade veroorzaken en ik vrees dat dit niet zal stoppen. Ook wat de omgang betreft is de polarisatie toegenomen. Het is heel moeilijk om documenten te krijgen en documenten worden voor de gemeenteraad niet ter beschikking gesteld … Onder Janssens was het toch niet zo dat telkens als stukken van de dossiers ontbraken dat er dan moeite moest gedaan worden om de ontbrekende documenten te krijgen.”
Giebens: “Van de Velde is meester in het afsluiten van Participatiecharters maar als je de mening van een buurtcomité en actiegroepen vraagt  dan blijkt het windowdressing te zijn. Hij verkoopt praatjes en doet beloftes maar bedient vooral zijn beste vrienden. Projectontwikkelaars hebben in het stadhuis nu toch wel een heel groot voetje voor om heel snel zaken te realiseren terwijl Stadsontwikkeling ervoor moet zorgen dat de zaak duurzaam is en van kwaliteit is.
Wassenberg: “Onder het vorig bestuur eisten we van projectontwikkelaars dat die ook iets teruggaven, bijvb. sociale woningen, de aanleg van publiek domein, de kwaliteit van de bouw. Dat was een ommekeer van de gangbare praktijk in de jaren 60-70. Nu gaat men opnieuw ontwikkelingen toelaten waaraan de mensen in de buurt weinig hebben. Dat kan je achteraf heel moeilijk corrigeren. In verband met Nieuw Zuid zien we dat er 300 woningen geschrapt zijn. Dat levert meer winst op voor de projectontwikkelaar. Bovendien zien we dat niet alleen AG Vespa met de ontwikkelaar onderhandelt, maar ook de schepen zelf.”
“Men vindt de financiële winst van de projectontwikkelaar blijkbaar belangrijker dan de maatschappelijke winst. Op die manier is het wel mogelijk om sneller projecten van de grond te krijgen, maar de vraag is wat het resultaat is en of het resultaat wel ten goede komt aan gans de stad.”
Over de vele interpellaties in de gemeenteraad door de oppositie zegt burgemeester de Wever dat sp.a, Groen en PVDA elkaar proberen de loef af te steken.
Wassenberg: “We zitten met 3 linkse oppositiepartijen die elk spreekrecht hebben. Dat resulteert soms in lange gemeenteraden maar dat is ook omdat we ons werk moeten doen. En als Bart De Wever dat ambetant vindt dan is dat maar zo. We krijgen vaak negatieve reacties over het feit dat er twee avonden gemeenteraad is. ‘Dat kost de belastingbetaler geld’. Maar we zitten wel met 4 oppositiepartijen en proberen ons werk te doen en het is niet omdat Bart De Wever niet graag veel interpellaties heeft dat wij er minder moeten indienen.”
Giebens: “Ik wilde tijdens de commissie een vraag stellen over de Middenvijver. Maar Van de Velde heeft een backbencher van de meerderheid een vraag tot interpellatie laten indienen en daardoor is het college erin geslaagd de zaak te doen uitstellen tot na de verkiezingen.”
“Wij zijn voorstander van een Participatieve Democratie en niet van een Vertegenwoordigende Democratie. Ik had gehoopt dat N-VA participatie wat meer genegen zou zijn in Antwerpen maar na anderhalf jaar blijkt niet alleen dat ze de participatieve democratie niet genegen is, maar ook dat ze de decentralisatie naar de districten niet genegen is.”
In verband met de Europese verkiezingen:
Wassenberg: “Die krijgen te weinig aandacht, maar nu toch meer dan in het verleden. Met de kandidaturen voor de post van commissievoorzitter heeft de Europese campagne meer zichtbaarheid gekregen.”
“N-VA heeft absoluut niet duidelijk gemaakt bij welke fractie ze wil horen en dat is schandelijk. Als je voor de N-VA gestemd hebt weet je niet eens in welke groep de verkozenen gaan terecht komen. Bij de EVP met de CD&V, of bij de liberalen met Guy Verhofstadt, of bij de ethisch zeer conservatieve ECR met de Britse conservatieven? Het is alleen duidelijk dat ze niet bij de sociaal democraten en bij de groenen zullen terecht komen.”

Jan Nolf over de GAS en de onbereikbare justitie

Op de verkiezingsnamiddag  haalden we voormalig vrederechter Jan Nolf naar onze studio. Nolf  is nu vooral bekend om zijn activisme tegen de GAS-boetes, maar  zijn blog   justwatch.be  gaat  breder.
In deel 1 gaat het over de GAS-boetes.  “Het systeem zit juridisch, filisofisch, en financieel slecht ineen. In Wervik probeert het gemeentebestuur nu de volledige oppositie een GAS boete te geven wegens een ludieke actie. Tegenwoordig wordt blijkbaar vooral verwacht dat een straf streng is. Ik vind rechtvaardigheid een grotere deugd. Door te besparen op milieubeleid en jeugdwerking genereert men GAS”
“De politieke partijen beginnen zich te distantiëren. De CD&V jongeren zijn nu tegen en N-VA vermeldt het niet in haar programma. Ze heeft nochtans ervoor gestemd.”
In deel 2:  Over de Stemfies, Oekraïne, de rechtvaardigheid van justitie, Tomorrowland en de Sinksenfoor: “Justitie is zo rechtvaardig als ze eenvoudig en transparant is. Justitie is veel technischer geworden en daardoor meer elitair. Het aantal mensen dat zelf naar de rechtbank kan en mag slinkt sterk. En het slinkt in Antwerpen méér dan elders. Vredegerechten worden kleine justitiefabriekjes die op maat gemaakt zijn van advocaten.”
“Mijn kritiek i.v.m. de Sinksenfoor slaat niet op de juridische uitspraak maar op de gebrekkige transparantie van de afspraken die gemaakt zijn ná de uitspraak. Ik zit daar nog altijd op mijn honger.”
“Tomorrowland: de Antwerpse deputatie heeft daar een fenomenale beslissing genomen door een milieuvergunning voor 20 jaar te geven. Ik weet niet of de pinguins op de zuidpool 20 jaar in de toekomst kunnen kijken, de Antwerpse deputatie kan dat blijkbaar wel. Maar er is meer:  In de tijd van Daens en Woeste deelde men worsten uit, nu tiketten van Tomorrowland. Dat is geen propere politiek. Nu kijkt men met veel sympathie naar het festival, maar stel dat het over een sjakossenfabriek zou gaan die sjakossen begint uit te delen aan politici. Zou men ook zo reageren?   ”
Ook nog in de studio. Hugo Van Dienderen (Groen), Nadine Peeters (PVDA) en Wolf van Tulden (UA, met hevige telefoon ).

Het Uur van de Strijd: round up

Het Uur van de Strijd bracht de afgelopen weken gesprekken met zes kandidaten op strijdplaatsen. Hier vindt u een overzicht van alle gesprekken. Nog een fijne stemming gewenst.
 
Een inleiding vindt u hier: http://redactie.radiocentraal.be/Home/?p=5965
Imade Annouri (plaats 3 – Groen)
Peter Gysbrechts (plaats 4 – Open VLD)
Jos D’Haese (plaats 1 – PVDA+)
Kathleen Krekels (plaats 8 – N-VA)
Steve D’Hulster (plaats 5 – sp.a)
Ward Kennes (plaats 7 – CD&V)

Voorwaarts!? Overkapping

Net op het uur van Voorwaarts!?: een vlagplanting mét drum battle voor Ringland. De ideale aanleiding om, met de nodige muzikale intermezzo’s, te bellen met de daar aanwezige Manu Claeys (stRaten-generaal) en Sven Augusteyns (Ringland).
In het eerste gesprek krijgen we de hele voorgeschiedenis, beginnend met BorgerhouDt van Mensen, dat naast andere initiatieven ook in 2004 het idee op tafel legde om een stuk van de ring, van Plantijn tot het viaduct van Merksem, te overkappen en er het Ringpark De Knoop aan te leggen. Maar toen kwam het BAM-tracé, en ging alle energie zitten in het tegenhouden van dit met overkapping onverzoenbare plan. Omdat deze zaak niet enkel Borgerhout betrof, en een interessant geval was van een frappant gebrek aan burgerinspraak, werd die verder gedragen door stRaten-generaal. Later zorgde Ademloos vanuit het gezondheidsaspect voor een brede dynamiek. In 2009, na het genegeerde referendum, richtten een paar over het onverantwoorde beleid bezorgde bedrijfsleiders Forum 2020 op. Op vraag van die laatsten maakte stRaten-generaal een voorstel tot oplossing, het Meccano-tracé. StRaten-generaal legde intussen samen met Ademloos het Plan B voor A voor, waar Ringland onderdeel van uitmaakt.
In het tweede  gesprek horen we waar Ringland vandaan komt. In 2012 werd op vraag van de stad een studie gemaakt, waaruit bleek dat overkappen maar op een paar punten van de ring mogelijk zou zijn. Daarop werkte Peter Vermeulen van ontwerpbureau Stramien op eigen initiatief verder, om toch tot een mobiliteitsconcept met volledige overkapping te komen. Ook andere architecten en stedenbouwkundigen sloten zich hierbij aan. Het resultaat heette Uit de Ban van de Ring. Vorige zomer werd beslist dit project onder een nieuwe naam sterker te gaan promoten. Als lanceringsdatum van Ringland werd 14 februari 2014 gekozen,  stom toevallig dezelfde dag waarop de overheid koos voor het BAM-tracé. Ringland legde alle partijen concrete vragen voor over hun plannen met dit vraagstuk. De antwoorden worden verwacht op 22 mei.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

 

Het Uur van de Strijd #6: Ward kennes (CD&V)

Wie? Ward Kennes
Van? Burgemeester van Kasterlee sedert 2005   (“We hebben ‘de Kracht van Verandering’ overleefd  in Kasterlee omdat we zelf intern veel veranderd hebben”) ; en ook Vlaams Parlemenstlid sedert 2008.
Partij? CD&V
Strijdplaats? Plaats 7 – Vlaams Parlement
(het wat en hoe vind je hier)

Kennes koos als eigen thema Migratie, Diversiteit en Inburgering: “Eerst de mensen die hier zijn aan een job helpen vooraleer een actieve immigratiepolitiek te voeren”
En verder:  over staatshervormingen  Ik stel voor om de gouverneur een tour te laten doen van alle gemeenten en hen in vertrouwen te  laten zeggen met wie ze willen samenwerken zodanig dat de hij dan achter de schermen een fusie op gang kan trekken als twee gemeenten  elkaar zien zitten.
En over Federaal versus Vlaams beleid  Het is belangrijk dat een deel van de saneringsinspanning naar de gewesten doorgeschoven wordt. Er wordt wel eens onderschat hoeveel inspanningen er op federaal vlak gebeurd zijn. Daar is inderdaad veel meer bespaard dan op Vlaams niveau.Continue reading “Het Uur van de Strijd #6: Ward kennes (CD&V)”