Waarom ze naar Het Noorden trekken

Vrije publicatie- creatve commons/wikipedia

De afgelopen week bleek dat opgesloten vluchtelingenkinderen door de VS in  erbarmelijke omstandigheden vastgehouden worden in private gevangenissen. Ellen Verryt doet de Noord-Amerikaanse ‘vluchtelingencrisis’ uit de doeken.
“Er zijn momenteel slechts 450 asielrechters  voor gans de VS.  Trump bespaart bovendien op die administratie, waardoor er ondertussen  een achterstand is van bijna een miljoen dossiers. En dan  wordt ‘asielcrisis’ geroepen. De methode en rethoriek doen denken aan die van Theo Francken.”

“De vluchtelingencaravan zal nooit stoppen omdat ze in stand gehouden wordt door  het beleid van hetzelfde regime dat de migranten kwijt wil.”

“Nu worden de Midden-Amerikaanse landen deals met de VS opgedrongen om de vluchtelingen tegen te houden. Mexico, El Slavador, Guatemala. Daar wordt de poort gesloten in ruil voor veel geld en wapens. Wapens voor Guatemala, wapens voor het regime in Honduras… De vluchtelingencaravan zal nooit stoppen omdat ze gevoed wordt door hetzelfde regime dat de migranten kwijt wil.”
We bellen ook met Samuel Trigueros, een Hondurese dichter/activist die niet naar de VS maar naar Spanje vluchtte. Vanaf 16’20” in het geluidsbestand.

Oekraïne: verkiezing van Zelenski historisch, maar niet omdat er iets zal veranderen

Bron: www.president.gov.ua/ (rechtenvrij)

Op 20 mei werd acteur en politieke nieuwkomer  Volodymyr Zelenski   tot president van Oekraine  verkozen.  Een historische  gebeurtenis stelt Derek Monroe want zowel de president als de eerste minister van Oekraïne zijn nu joods, iets dat het toch wat moeilijk maakt om Oekraïne als anti-semitisch te bestempelen.
Maar Monroe gelooft niet dat dat veel zal veranderen aan de manier waarop het land bestuurd wordt. Zelenski is  protegé van Ihor Kolomoyskyi,  één van de oligarchen van Oekraïne. Kolomoyski richtte een privé-militie op die nu geïntegreerd is in het leger en zo het land controleert, aldus Monroe.
Ondertussen proberen de Verenigde Staten van Amerika de interne politiek van Oekraïne te beinvloeden.  Derek Monroe: ” Toen hij vice president was vroeg Joe  Biden aan Oekraïne om een procureur generaal te onslaan die dingen liet onderzoeken waarvan Biden vond dat hij zich er niet mee moest moeien.” Joe Biden is momenteel presidentskandidaat van de de Democratische partij.
Na dertig jaar formele democratie is de bevolking gelaten geworden. “Voor anarchisten en mensen die een tandarts nodig hebben is Oekraïne een interessante vakantiebestemming.”

VSA 2020: Waarover de Democraten niet debatteren

De debatten tussen de 25 presidentskandidaten van de Democratische partij zijn gestart. Derek Monroe, onze man in Chicago, hoort een kakafonie met als enig punt van overeenkomst dat Trump weg moet.
Monroe mist een debat over de militaire uitgaven en de buitenlandse oorlogen. Enkel voor Tulsi Gabbard , een parlementslid uit Hawai, is het een politieke prioriteit. Ook Bernie Sanders and Elisabeth Warren zijn niet expliciet genoeg in hun verzet tegen de macht van het militair industrieel complex en een mogelijke oorlog met Iran, vindt hij.
Maar het aansturen op een oorlog met Iran gaat verder dan enkel de belangen van de bedrijven die verdienen aan militaire conflicten: “De neoconservatieven hebben een Marxistisch-Leninistisch geloof in hun eigen gelijk terwijl ze er bovendien van overtuigd zijn dat ze een Missie moeten uitvoeren die God hen heeft gegeven.”
Dat leidde in 2003 tot de invasie in Irak waarover presidentieel adviseur John Bolton nog  altijd stelt dat het de juiste beslissing was. Derek Monroe: “Het pijnlijke is niet dat er dergelijke mensen zijn maar dat de maatschappij niet in staat is om de dat soort volk te marginaliseren en de rationaliteit te laten zegevieren.”

Mobiliteit: de ambities van de verschillende Europese landen?

Milieuorganisatie Transport & Environment ging na  hoe de vershillende Europese landen de uitstoot van broeikasgassen door transport gaan reduceren tegen 2030. Holland, het VK en Spanje staan aan de top maar ook voor hen is er nog werk aan de winkel.  Met een 19de plaats op 28 doen Vlaanderen, Wallonie en Brussel het niet echt goed.
Laurien Spruyt van Bond Beter geeft tekst en uitleg bij de studie.  De methodiek bestond erin om punten te geven aan de beleidsintenties per beleidsdomein. Zo is een volledige uitfasering van de verbrandingsmotoren goed voor drie punten terwijl een gedeeltelijke uitstap slechts goed is voor  één punt.

Nationaal Klimaatplan: graag wat minder koterijen, meer overleg en meer resultaat

Op de valreep dienden onze overheden op oudejaar 2018 een ontwerp van het Nationaal Energie-Klimaatplan (NEKP) in bij Europa. Dat plan zou moeten beschrijven wat Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de nationale overheid zullen doen om de met de andere Europese staten overeengekomen klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen.
Recentelijk werden  er adviezen afgeleverd  op het plan door de Europese Commissie en verschillende lokale middenveldinstanties (patronaat, vakbonden, milieuorganisaties…).
Allemaal komen ze tot dezelfde conclusie: ons ‘Geïntegreerd Nationaal Energie- en Klimaatplan’ is allesbehalve geïntegreerd maar een bundeling van vier verschillende plannen die niet op elkaar zijn afgestemd. Inhoudelijk is het oordeel dat de overeengekomen doelstellingen in verband met reductie van CO2 uitstoot en gebruik van hernieuwbare energie niet zullen gehaald worden.
Jan Mertens van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) geeft toelichting bij het ingediend ontwerp.
“De regeringen schuiven zaken voor zich uit en komen niet tot een akkoord. Het is gewoon een objectief feit dat bijvoorbeeld Duitsland verder staat dan Belgie met zijn energiebeleid.”
“De complexiteit van het Belgisch model mag niet gebruikt worden om niets te doen. Het probleem is dat sommige spelers op de rem staan en gewoon niet voldoende ver willen gaan.”
Tegen ten laatste 31 december moet een definitief plan ingeleverd worden.  Pas in december 2015 bereikten de gewesten een  akkoord over het te voeren beleid tot 2020, drie jaar te laat.
Alhoewel er nog enkele elementen van het klimaatbeleid, zoals NMBS en biobrandstoffen, op Belgisch niveau zitten wordt het klimaatbeleid grotendeels bepaald door de gewesten volgens een confederaal overlegmodel, zonder Belgische stiefmoeder.
Continue reading “Nationaal Klimaatplan: graag wat minder koterijen, meer overleg en meer resultaat”

Guatemala: ¿Que occure?

v.l.n.r.: Ellen Verreyt en Carla Sandoval

De film Nuestras madres van de Belgisch-Guatemalteekse regisseur César Díaz sleepte op het filmfestival van Cannes de Caméra d’Or, de prijs voor beste debuutfilm, in de wacht. Naar aanleiding van deze prestigieuze filmprijs nodigen we Ellen Verreyt en Carla Sandoval uit. Zij hebben, net als het overgrote deel van België, de film ook nog niet gezien, maar volgen de onwaarschijnlijk getroebleerde situatie van de ‘achtertuin van de Verenigde Staten’ op.