Lesbians and Gay Men Support the Miners: een les in verzet en solidariteit

Op 22 september werd de film ‘Pride’vertoond bij de Algemene Centrale van de Socialistische Vakbond, in een organisatie van BBTK Antwerpen en de AC Antwerpen-Waasland i.s.m. ABVV-regio Antwerpen. Voor de film van start ging hadden wij een uitgebreid gesprek met vier personen die de mijnstaking en de solidariteit vanuit de LGBT-beweging van dichtbij mee hebben gemaakt: Dai Donovan (vakbondsman), Mike Jackson, Dave Lewis en Martin Goodsell (stichtende leden LGSM). Continue reading “Lesbians and Gay Men Support the Miners: een les in verzet en solidariteit”

Vluchtelingenhulp: Al Ikram

Momenteel beleven we een ‘vluchtelingen-hype’. Niet dat de algemene solidariteit onbelangrijk is, maar sommige organisaties zijn, zowel nationaal als lokaal, al heel wat langer met de opvang en ondersteuning van hulpbehoevende nieuwkomers bezig. Eén zo’n lokale, die de afgelopen weken daarom ook meer in de kijker kwam te staan, is Al Ikram, een vzw gevestigd in de Kortrijkstraat in Borgerhout, die allerlei initiatieven voor minderbedeelden ontplooit. Oprichter Nordin Cherkaoui vertelde ons tijdens de voedselbedeling van vrijdagavond op een rustig pleintje om de hoek (om de haverklap onderbroken door zijn gsm, maar dat hebben we eruit geknipt) over de voorgeschiedenis en de werking van de vereniging. Op het einde van het interview mochten de kindertjes die braaf wat verderop waren gaan spelen nog een liedje zingen.

Actie tegen TTIP/CETA bij Bourgeois en collega's

Gisteren voerde een coalitie van burgerorganisaties actie tegen de CETA en TTIP handelsverdragen die Europa aan het afsluiten is met Canada en de VSA. De consumenten-, milieu-, werknemersorganisaties, ziekenfondsen en NGO’s vrezen dat de akkoorden tot een afbouw van de Europese normen zal leiden. Bovendien maakt het akkoord het ook mogelijk voor multinationals om  Belgische en Vlaamse wetten aan te vechten.
Over TTIP wordt momenteel nog onderhandeld met de VSA, maar het CETA verdrag met Canada werd vorig jaar al afgesloten en moet nu door de Europese lidstaten nog goedgekeurd worden. Er wordt nu actie gevoerd omdat het niet onmogelijk is dat de Belgische overheden CETA nog voor het einde van het jaar in stilte goedkeuren.
Simon November van Test Aankoop: “Philippe De Backer (Open VLD) mag beweren dat ‘Amerika geen apenland is’, het is wel degelijk een feit dat in de VSA de wetgeving op vlak van milieu, arbeid en consumentenzaken veel soepeler is. Een voorbeeldje: in Europa zijn er 1000 substanties die niet mogen gebruikt worden in cosmetica, in de VSA slechts elf.”
De burgerorganisaties zijn ontvangen door de verschillende deelpremiers en door minister Peeters.  Vlaams deelpremier Bourgeois is hevig voorstander van TTIP. Ook op Europees niveau doen de ‘nationalistische’ eurosceptische partijen  niet moeilijk  over de internationale verdragen die het voor multinationals mogelijk maken om de door henzelf gestemde wetten aan te vechten.
Links:
Philippe De Backer (VLD) over TTIP
Bart Staes (Groen) over TTIP

'illegale' superlonen topambtenaren door Vlaanderen geregulariseerd?

De Vlaamse regering wil enkele kleine lettertjes aanpassen in het Gemeentedecreet, de Vlaamse wet die de organisatie van steden en gemeenten regelt.  Daardoor zou de gemeenteraad het toezicht op een deel van het bestuur verliezen. Verder wordt het ook mogelijk gemaakt om zeer hoge lonen uit te betalen aan ambtenaren.

“Men zegt dat die superweddes marktconform zijn, maar dit is geen markt. De overheidsdiensten hebben een totaal andere missie en, gelukkig, een totaal andere logica.”

Continue reading “'illegale' superlonen topambtenaren door Vlaanderen geregulariseerd?”

Conflictvrije kruispunten

Tijdens de gemeenteraad van september pleitte Freya Piryns (Groen) voor conflictvrije kruispunten, ofte: kruispunten waar fietser, voetganger en automobilist mekaar niet meer frustreren door bijvoorbeeld tegelijk te moeten vertrekken aan de verkeerslichten. Men verwees naar een studie waarin 38 ‘zwarte punten’ geïdentificeerd waren in Antwerpen.

De motie haalde het niet, in tegenstelling tot een gelijkaardige motie van de meerderheid. Daarover praten we met Piryns.
 

Uiteraard werd dit punt overschaduwd door de nu al legendarische verkeerscampagne. Ook daar werd op teruggekomen tijdens de verschillende interpellaties, wat bij de burgemeester leidde tot een kleine ‘slip-of-tongue’.

 

Wouter van Besien: 'Dit ruikt naar schriftvervalsing'

Eerder dit jaar spraken we al met Wouter Van Besien (Groen) over Singel Noord,ofte het ‘BAM-fietspad’. Tijdens de gemeenteraad van september werd dit punt hernomen. Van Besien wees ondermeer op drie argumenten tegen deze heraanleg zoals ze voorlag: ten eerste gaf hij kritiek op de bypass met een fietspad waar men in twee richtingen mag fietsen en waar de verkeerspolitie een negatief advies voor gaf. Ten tweede moet voor het project 14.000 m² gekapt worden. Ten derde werden er honderden verzoekschriften ingediend door buurtbewoners.
Ook opvallend: ook nu ging de stad op een creatieve manier om met de adviezen van de eigen administratie. Zo werd een advies laattijdig ingediend en werd weggemoffeld dat het negatieve advies van de verkeerspolitie… van de verkeerspolitie was. ‘Dit ruikt naar schriftvervalsing’ meent Van Besien dan ook.
Volgens schepen Koen Kennis (N-VA) zag Van Besien spoken en heeft hij een BAM-intolerantie. Ook vroeg de schepen zich af of hij recent nog op dat fietspad had gereden. Die vragen legden wij de fractieleider van Groen ook voor.

Burgerparticipatie over kerncentrales?

Doel op de gemeenteraad van Antwerpen? Doel is toch Antwerpen niet? Toch is het belangrijk om ook in Antwerpen de nucleaire instellingen te bespreken vindt Greenpeace. Zij eisten tijdens de Antwerpse gemeenteraad van september inspraak over de kerncentrale van Doel. Daar werden zij ondersteund door de sp.a-fractie, die een motie indiende om burgerparticipatie op gang te brengen.
Eerst komt Kris van Greenpeace Antwerpen aan het woord. Hij was een van de actievoerders van Greenpeace die een flyeractie hield aan het stadhuis. Tijdens de gemeenteraad zouden enkele actievoerders nog vlaggen bovenhalen uit protest.
Over de interpellatie en weggestemde motie laten we kersvers fractieleider Kathleen van Brempt (sp.a) aan het woord.

De Haven op de gemeenteraad

 
Onlangs oordeelde Europa dat België op 23 oktober ten laatste de Wet-Major moet hebben aangepast. Volgens Europees Commisaris van Transport Violeta Bulc is het noodzakelijk dat België het ‘poolsysteem’ liberaliseert. Met dat poolsysteem, mogen enkel erkende dokwerkers met ‘een boek’ werk in het havengebied verrichten. Daarnaast werd de Haven van Antwerpen opgeschrikt door het tragische ongeval van twee Bulgaarse arbeiders bij Antwerp Ship Repair. Peter Mertens (PVDA+) kwam hierover tussen tijdens de gemeenteraad van september. Hij vroeg de gemeenteraad om stelling in te nemen tegen Europa.