Nieuw Plan ruimtelijke ordening, maar het probleem zit bij de uitvoering

De Vlaamse deelregering presenteerde begin mei haar Groenboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). Een nieuwe poging om een einde te stellen aan de Vlaamse ruimtelijke wanorde en de opvolger van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen van 1997.
“Het Ruimtelijke Structuurplan had de juiste visie, maar bij de uitvoering liep het mis”, zegt Karlien Vandecasteele van Bond Beter Leefmilieu. “De open ruimte wordt nog altijd verder verkaveld en de lintbebouwing rukt verder op. Verder werden de geplande extra hectares bedrijventerreinen wel volledig gerealiseerd maar werd van de beloofde bijkomende hoeveelheid natuur en bos nog geen derde waargemaakt.”
De vraag kan dan ook gesteld worden of een nieuw plan wel nodig was en het hier niet vooral om een PR-oefening gaat.  “Het was misschien beter geweest om gewoon een actualisering van het bestaand plan te doen. Nu maakt men een nieuw plan, terwijl het probleem zat bij de uitvoering.” alsdus BBL.
De verantwoordelijke minister Muyters bewees alvast lippendienst aan een beter beleid tijdens een radio interview, maar het is in de uitwerking van de visie dat zal aangetoond worden of het deze keer menens is of niet. Een zekere scepsis is echter op zijn plaats:  De steun aan een mobiliteitsramp als  Uplace, bijvoorbeeld,  doet vragen rijzen. En de enorme oppervlakte aan open ruimte op linker oever die de deelregering zonder de beloofde kosten-baten analyse wil  omzetten tot industrieterrein, is evenmin een signaal van een nieuwe beleid.
U kunt uw mening over ruimtelijk beleid nog kwijt   op www.ruimtelijkeordening.be

Keek Op De Week

Onze redacteur-in-de-blok over de laaste politieke geruchten en feiten  in het Antwerpse:
wie helpt Annemie T trekken, retour de Rossem, vastgoed en ziekenhuis op en naast het eilandje, Blok in kartel van ex-burgemeester in Boechout.

Arm Vlaanderen

Armoede in Vlaanderen is in opmars: kinderarmoede verdubbelde het afgelopen decennium en meer dan 10% van de Vlamingen leeft in armoede. Het begint ernaar uit te zien dat Vlaanderen faalt in haar armoedebeleid en dat de Decenniumdoelen  niet gehaald zullen worden.
Het probleem concentreert zich in de steden zegt Peter Heirman van het Vlaams Netwerk van Verenigingen Waar Armen het Woord nemen. De helft van de Vlaamse armen woont in Antwerpen of Gent.
In Antwerpen is 20% van de bevolking arm, er zijn 12.000 leefloners en niet minder 8500 gezinshoofden moet een beroep doen op de voedselbank (1000 meer dan een paar jaar geleden) .
“Het is nu niet het moment om de werkloosheidsuitkeringen te doen dalen. Integendeel, de uitkeringen moeten opgetrokken worden want ze blijven achter. Je gaat mensen niet activeren door niets anders te doen dan uitkeringen af te pakken. Er is nood aan begeleiding. Nu bestrijdt men de armen, niet de armoede.”
“Er moeten keuzes gemaakt worden. De echte vennootschapsbelasting  ligt op 9% in plaats van 33%. De belastingen moeten dus meer op de sterkste schouders gelegd worden.”

Het licht aan! Visie N-VA en PVDA op elektriciteitsbeleid

Onlangs hoorden we nogmaals dat het schrappen van  investeringen in nieuwe centrales en de sluiting van oude kern- en andere centrales binnen een aantal jaren voor stroompannes zal zorgen als niet ingegrepen wordt.
We praten over de problemathiek met  Bert Wollants van N-VA (Federaal Parlement) en Tom De Meester van PVDA (kandidaat gemeenteraad Gent), twee partijen die tot nu toe minder in de kijker liepen in het energie-debat.
Bert Wollants zat mee aan de pen van een N-VA-brochure over energie en energiebeleid en de partij komt binnenkort met een beleidsplan.
Tom De Meester  is energie-specialist voor de  PVDA en hakt op zijn weblog  in op Electrabel en het overheidsbeleid.
Beiden zijn het erover eens dat er een investeringsplan moet komen om nieuwe centrales te bouwen. N-VA gelooft niet dat de overheid op een efficiente manier aan elektriciteitsproductie zou doen en pleit voor stimulansen voor investeerders. Voor de PVDA is de liberalisering een mislukking en is de overheid juist wel  aan zet.
PVDA wil de wet op sluiting van de kerncentrales uitvoeren, N-VA niet. Bert Wollants vindt de stelling dat de twijfels rond de sluiting van de centrales en de deals met Electrabel investeerders in nieuwe centrales hebben afgeschrikt,  overroepen.  Beide partijen zijn wel voor een hogere bijdrage van de afgeschreven atoomcentrales.

Hernationalisering YPF: "Eigen multinationals eerst" voor politiek Europa, inclusief sociaal democratie

Vorige maand kondigde Argentinië de hernationalisering aan van de nationale oliemaatschappij YPF, die sedert 1999 onder controle stond van de multinational Repsol.  Ogenblikkelijk volgde er een respons van  Europa  dat via Commissie en Parlement Argentinië veroordeelden.
Jan Willem Goudriaan van EPSU, de Europese federatie van vakbonden van overheidspersoneel,  ergert zich eraan dat de Europese politiek zo snel in de bres springt voor de belangen van een multinationaal bedrijf.
“De reactie van  Europese Commissie moet gekaderd worden in het  éénrichtingsdenken van de commissie die alleen wil weten van besparingen, steun aan het bedrijfsleven en privatisering. Het democratisch recht van de burgers op een andere keuze wordt geweigerd.”
Opmerkelijk was dat ook alle  Sociaal Democraten, inlcusief SP-a, het nodig vonden om een resolutie goed te keuren die Argentinië veroordeelt.
Continue reading “Hernationalisering YPF: "Eigen multinationals eerst" voor politiek Europa, inclusief sociaal democratie”

Ggo's in ons land: update

Steven aan de lijn, één van de Veldbevrijders die vorige dinsdag voor de rechtbank moesten verschijnen op beschuldiging van o.a. zowaar bendevorming, na de directe actie in Wetteren vorig jaar. Hij vertelt ons wat er dinsdag (niet) beslist werd, en verder over de informatieve wandeling vorige woensdag in het Gents technologiepark. Daarbij kon men kuierenderwijs de knusse band aanschouwen tussen ‘onafhankelijk’ wetenschappelijk onderzoek (betaald van, jawel, ons belastingsgeld) en de agro-industrie (is er dan voor de winsten). Toen uw redactie verder wilde ingaan op de samenwerking tussen Bayer en Monsanto, viel de verbinding weg …………
Uw Radio Centraal Redactie-team was er vorig jaar in primeur bij. Een week vóór de actie met een dubbelinterview (veldbevrijder versus genknutselaar), een week nà de actie met een paar eerste reacties. Dit alles desgewenst te herbeluisteren na een klik op uiteraard deze link.

Occupy alles

Ene Linus mochten we opbellen in Brussel vandaag tijdens de betoging die het eerste deel vormde van Occupy the World, een internationale dag van verontwaardigden die in honderden steden tegelijk de straat op kwamen. De betoging werd, heel praktisch, voorafgegaan door een maak-uw-eigen-spandoek-uurtje. Achteraf zouden nog volksvergaderingen volgen rond allerlei thema’s.