Gemeenten mogen nog wat op hun geld wachten

Vanaf 2006 zorgde Tax-on-Web ervoor dat de gemeenten sneller  hun geld kregen van de federale overheid, maar sinds  2015 is er een omgekeerde beweging. Ondanks beloften zullen ze ook dit jaar weer zeker tot november moeten wachten op de eerste centen.
We bellen Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (vvsg).
De aanvullende personenbelasting (APB) zijn de gemeentelijke taksen die als deel van de bedrijfsvoorheffing van de lonen ingehouden worden. De gemeenten bepalen zelf het niveau van de deze belastingen, uitgedrukt als percentage van de personenbelasting (lijst 2016 HIER). Voor alle gemeenten samen loopt de APB op tot bijna 2 miljard euro, ongeveer 20% van all inkomsten van de gemeenten.

“Het probleem is dat de federale overheid  het geld wel al binnen heeft maar niet begint met de berekening en dus niets uitbetaalt aan de gemeenten. “

Jan Leroy: “Na ontvangst van de belastingsaangiften gaat de nationale belastingsdienst Continue reading “Gemeenten mogen nog wat op hun geld wachten”

Plopperdeplop, geen papieren!

De milieuvergunning van Plopsaland verliep op 18 juli. Het pretpark diende het noodzakelijk milieueffectenrapport (MER) veel te laat in en dat werd dan ook nog eens verworpen. Volgens de uitbater is het de schuld van het studiebureau, is er een nieuwe studie besteld en komt er één van de volgende dagen een nieuw MER.
Ondertussen wordt het pretpark dus illegaal uitgebaat. Het gaat hier niet over een gevaarlijk chemisch bedrijf , maar Jan Walraven (apache.be) wijst wel op  de laksheid van uitbater en politiek. Het missen van de milieuvergunning is niet verrassend: de bouwovertredingen  van  Mayaland en de theaterzaal tonen aan dat het bedrijf losjes omspringt met de Vlaamse bouwreglementen. Volgens milieu-minister Joke Schouwvlieghe (CD&V) ging het ‘wellicht om een vergetelheid’ en de grootste regeringspartij N-VA vindt bij monde van woordvoerder van Bram Brombeek dat het ‘niet onze zaak’  is.  Zelfs voor een  boete moeten de eigenaars van  kabouter Plop blijkbaar nog niet direct vrezen. Over twee weken organiseert N-VA haar familiedag in het ‘illegaal pretpark’.

De Kolonistenkoekjesrel

Toen Brussels Airlines besliste om niet langer een koekje te serveren dat in de illegale Israëlische kolonies op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever wordt geproduceerd zei de Israelische minister van openbare veiligheid en toerisme Yariv Levin (Likud) dat de luchtvaarmaatschappij uit het Isrealisch luchtruim moet geweerd worden. Jan Walraven van apache.be legt uit.
Het effect van het dreigement liet niet op zich wachten: na een paar dagen  staat het koekje terug op de menu.
 

Op naar ronde 3 in Spanje

Nadat de parlementsverkiezingen van 20 december 2015 geen regering opleverden, hebben ook de herkansingsverkiezingen van 26 juli geen soelaas gebracht. Conservatieven en liberaal-populisten proberen wel een regering te vormen, maar de positie van de sociaal-democraten is cruciaal: zonder hun onthouding geen  minderheidskabinet voor Mariano Rajoy, uittredend premier, voorman van de Partido Popular en Gallego met een accent.
Vincent Scheltiens bespreekt met ons de politieke situatie in Spanje en evalueert het kartel tussen Podemos en Izquierda Unida. Daarnaast bespreken we ook de nakende verkiezingen in Spaans Baskenland en de terugkeer van Arnaldo Otegi, voormalig woordvoerder van Batasuna. Tot slot vertelt Scheltiens ook over Spaanse media, die marionetten lijken te zijn van de Spaanse machtspartijen.

Het geld van het voetbal

Voetballen is simpel, maar het moeilijkste dat er is, is simpel voetballen, zo sprak een Nederlander ooit. Maar hoe simpel het spel zelf lijkt, des te moeilijker en troebeler is de wereld rondom de balsport. Makelaars die niet altijd de beste bedoelingen hebben, minderjarige jongetjes die uit hun vertrouwde omgeving worden weggeplukt, oliesjeiks die plots grote clubs creëren, corrupte instellingen en onwaarschijnlijke transferbedragen: de pret kan niet op.
We spreken erover met journalist en schrijver Frank Van Laeken. Hij kent de gangen van VRT-sportredactie (en ook die van FM2000, maar dat is een ander verhaal) en schreef het boek Excess United, over het geld van het voetbal. Een gesprek in drie delen, over waarom de winst niet noodzakelijk altijd bij de Duitsers terecht komt (*)…
(*) Vergezochte verwijzing naar een bekende uitspraak van de Engelse sjotter Gary Lineker: ”voetbal is een spel van 22 spelers en op het einde winnen de Duitsers.”