Schipdonkkanaal overbodig?

groen = SchipdonkkanaalOok in Zeebrugge explodeert de containertrafiek. Momenteel worden bijna geen containers via de binnenvaart afgevoerd. Om dat te veranderen wil de haven van Zeebrugge het schipdonkkanaal toegangkelijk maken voor schepen tot 4500 ton.
Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de haven van zeebrugge, verdedigt zijn standpunt.
Guy Plasschaert van ’t Groot Gedelf, de actiegroep tegen de verbreding van het kanaal, legt uit waarom hij niet akkoord gaat.
Verder geeft ook Fernand Huts van de Katoen Natie zijn visie. Hij staat  achter Coens’ keuze voor kustvaart, maar twijfelt aan de economische en maatschappelijk baten van het Schipdonkproject. Continue reading “Schipdonkkanaal overbodig?”

Saeftinghedok overbodig?

De containertrafiek in Antwerpen groeide de laatste decennia exponentieel. Van 1 miljoen containers in 1983 steeg de trafiek naar 4 miljoen in 2000 en 8 miljoen in 2007.
Om de verdere groei op te vangen is de aanleg van het Saeftinghedok een noodzaak zegt havenschepen Marc Van Peel.  Maar daarvoor moet het polderdorp Doel verdwijnen.
We leggen de argumenten van Van Peel voor aan Jos Stassen van Groen!.
Ook Fernand Huts van de Katoennatie is geen onvoorwaardelijke believer van de noodzaak om Doel te laten verdwijnen voor een nieuw dok. Antwerpen is ongeschikt voor het ontvangen van “megacarriers”, aldus Huts.  Vlaanderen moet Zeebrugge uitbouwen om die grote containerschepen te ontvangen en de containers verder vanaf Zeebrugge doorvoeren, bij voorkeur via de kust. Continue reading “Saeftinghedok overbodig?”

Stijgende voedselprijzen

De voedselrellen in verschillende kontinenten waren de aanleiding voor Jan Aertsen van Vredeseilanden om een opiniestuk te schrijven over de problematiek (kopie in pdf: klik hier).
Met Vredeseilanden-collega Gerd Engelen hebben we het over de gevolgen voor de 2,6 miljard kleine boeren.
De SAP‘s van het IMF hebben de vorige decennia de regionale landbouwmarkten verzwakt of ontmanteld. Daardoor werden arme landen afhankelijk van goedkope import of voedselhulp. Nu  de voedselprijs piekt willen de producenten hun produkten niet meer dumpen in landen met een tekort, met gekend resultaat …
Continue reading “Stijgende voedselprijzen”

Opnieuw beroering rond Lappersfort

11 hektaren van het bedreigde Brugse Lapperfort-bos worden door de stad en het Vlaams gewest gekocht en behouden. De 4 hektaren waarvoor 6 jaar geleden het meest gestreden werd, worden echter gekapt en naar bedrijfsterrein omgezet.
“Niet nodig”, zegt Erik Grietens van de Bond Beter Leefmilieu. “Er staan genoeg bedrijfsruimte leeg in Brugge zelf. Het gaat erom dat Fabricom, de eigenaar van de grond, zijn winst uit de eigendom moet kunnen maximaliseren.”
Continue reading “Opnieuw beroering rond Lappersfort”

Verkiezingen in Italie

Een korrupte minister deed de centrumlinkse regering vallen en nu hebben de Italianen maar een krimineel verkozen om het land te leiden. Over dat, het politiek landschap in het algemeen, de falende economie en giftige mozarella hebben we het met Eva, onze ex-redactrice die in Piza doctoreert.

45000 nieuwe sociale woningen tegen 2030

“Het weren van sociale woningen is een manier  die sommige  gemeenten gebruiken om armen buiten te houden”
Naar aanleiding van de beloofde(!) bouw van 45000 nieuwe sociale woningen tegen 2030 praten we met Hans Degreve van het “Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen“. We hebben het over sociale woningbouw en verder o.a. over generatieamoede, werkloosheidsvallen, sociale verhuurkantoren en het toenemend verschil tussen rijk en arm.