Antwerpen in China

De provincie Antwerpen verzusterde als allereerste bestuurseenheid in België met een buitenlandse tegenhanger, met name met de Chinese provincie Shaanxi, in 1985. In 2007 werden de relaties herbekeken, in het licht van de snel wijzigende positie van China in de wereld. Sindsdien heeft Antwerpen een ‘Chinadesk’ in de hoofdstand Beijing. We belden Alice Cooman, sinologe, die deze Chinadesk bevrouwt. Dat liep behoorlijk uit, en helaas sloeg de technologie genadeloos toe door het geluidsfragment om 14u10 af te breken … Toch nog een kleine twintig minuten luistergenot:

China: kunst versus overheid?

Zaterdag 31 januari: om 14u Chinees nieuwjaar op en rond het Keuningspleintje, ’s avonds de opera van Peking in deSingel, en tussendoor ook nog een MO°-debat rond ‘Traditie en moderniteit in de Chinese kunst’. De Chinese spits werd echter om 13u30 al afgebeten door de redactie van Radio Centraal: we praatten met Ching Lin Pang (KUL), één van de sinologen die tijdens het debat zouden gaan interveniëren, over het ‘kat-en-muis-spelletje’ dat in China al lang aan de gang is tussen de overheid en artiesten die de grenzen van het toegelatene verkennen.

Amir Haberkorn, een ander Joods geluid

Afgelopen weken liet het deel van de joodse gemeenschap dat zich onvoorwaardelijk achter Israel schaart van zich horen in de media (i.e. Michael Freilich , Diane  Keyser).
Amir Haberkorn is ook joods, maar denkt er anders over. In het verleden was hij zionist en woonde hij in Israel. Na confrontatie met de discriminatie van de Palestijnen keerde hij zich echter af van het zionisme.
“Het is in het belang van Israel zelf om een,  eventueel gewapende, vrede te sluiten met Hamas maar zeker niet die blokkade aan te houden. Je sluit geen vrede met je vrienden maar met je vijanden.
De logica van Freilich en Keyser is gewoon dom. Om  Israel te redden moeten we het land laten zien dat de militaire logica niet de juiste is.”
Continue reading “Amir Haberkorn, een ander Joods geluid”

Investeer nu in Israel

We praten met Bart Ouvry, woordvoerder van minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht. Europa is verdeeld over de aan te nemen houding ivm het bombarderen van VN gebouwen door Israel. Italie, Duitsland, Holland en Roemenie willen niet weten van een veroordeling. Een andere groep landen, waaronder Belgie, wil een internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen.  (Over dat initiatief zouden we later niets meer vernemen.)
De aanval op Gaza weerhield het ministerie van buitenlandse zaken er echter niet van om tijdens de invasie een pagina op zijn website te plaatsen die investeren in Israel promoot. Volgens Buitenlandse Zaken is bijvoorbeeld “het  groot militair industrieel komplex” van Israel een factor die investeren in het land de moeite maakt.
Continue reading “Investeer nu in Israel”

Stadspark: herinrichten of restaureren? Professor Lombaerde

Professor Piet Lombaerde geeft les aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde in Antwerpen. Hij publiceerde over de negentiende-eeuwse Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig, die in België honderden parken en tuinen aanlegde in de typische romantische stijl van die periode. Professor Lombaerde legt ons uit waarom ons stadspark zou moeten blijven zoals het is.
Website beschermcomité stadspark

100km max op autostrades?

We laten het woord aan  Moniek Denhaen van Touring en  Jan Turf van  Bond Beter Leefmilieu over de studie die BBL bestelde bij de KU Leuven over de impakt van het beperken van de maximum snelheid tot 100km/u op autostrades.  Volgens de studie (kopie HIER) zou dit leiden tot significante tot spektakulaire reducties van de uitstoot van giftige stoffen en van CO2. Bovendien zou het aantal verkeersdoden op de snelwegen met 44% verminderen hetgeen jaarlijks 68 mensenlevens zou redden.
Touring betwist de resultaten van de studie en suggereert andere maatregels. BBL gaat in de tegenaanval. Continue reading “100km max op autostrades?”

Walter Lotens' "Vacuum van de kosmopoliet"

Voor  zijn nieuwste boek  praat  Walter Lotens  met “nieuwkomers” afkomstig uit de verschillende uithoeken van de wereld over wat ze meegemaakt hebben en hoe ze nieuwe Antwerpenaars aan het worden zijn. Daarna legde hij die verhalen voor aan een aantal filosofen, sociologen antropologen (o.a. Jan Vranken, Ludo Abicht, Eric Corijn…) waarop die hun kommentaren gaven.