Dokterstarieven: betaalt u de juiste prijs?

Midden oktober bleek uit een enquete van de Christelijke Mutualiteiten (CM) dat bijna een kwart van de Geconventioneerde dokters de gemaakte prijsafspraken niet nakomen.  Maar er is meer aan de hand: als het over transparantie van de dokterstarieven gaat valt er  nog een lange weg af te leggen, vooral dan door de specialisten.
We praten met Marc Justaert,  voorzitter van de CM.
“Als de artsenverenigingen er niet mee akkoord gaan om de conventioneringstarieven en de aangerekende tarieven op hun attesten te vermelden, dan moet de overheid ingrijpen.” Continue reading “Dokterstarieven: betaalt u de juiste prijs?”

Politieke spanning stijgt in Haïti

Op 23 oktober  werd advocaat en oppositieleider André Michel  in de Haitiaanse hoofdstad Port-au Prince door de politie  opgepakt, op onduidelijke gronden.  Een dag later wordt hij met de steun van senatoren van de oppositie uit het gerechtshof waar hij  vastzat  bevrijd, waarna de autoriteiten verklaren dat hij “zich onttrekt aan de rechtsgang”.
Dit nieuw incident illustreert de escalatie van het conflict tussen de ploeg van president “Sweet Micky” Martelly en de parlementaire oppositie. De (groep rond de) president maakt het dan ook zeer bont met een welig tierende  corruptie, frequente schendingen van de scheiding der machten en dito overtredingen van de grondwet.
De populariteit van de president bij de bevolking en bij lokale organisaties stond al een tijd op een zeer laag peil maar nu voegt dus ook een belangrijk deel van de parlemetaire en rechterlijke elite  zich bij de ontevredenen. Zelfs de internationale gemeenschap begint zich achter de schermen haar geduld  te verliezen met de regering maar voorlopig doet ze er in het publiek nog het zwijgen toe.
Joris Willems doet verslag vanuit Port-Au Prince

Philippe De Backer (open-VLD) over de Loonkosthandicap en Snowden

Er heerst een discussie onder liberalen over de hoogte van de Belgische Loonhandicap. Volgens Open-VLD is onze loonkost 5% hoger dan in de buurlanden, Jan Jambon van N-VA heeft het over 20 á 25%. Beiden citeren gerenomeerde bronnen.
Het verschil is niet onbelangrijk want als regeringspartij VLD gelijk heeft dan zijn we met de al genomen maatregels op weg om  het gat te dichten, als Jambon gelijk heeft dan moeten  overheidsuitgaven en/of lonen nog met tientallen miljarden éxtra naar beneden. We vragen aan Europarlementslid Philippe De Backer om de VLD-rekening toe te lichten.
En terwijl we hem aan de lijn hebben vragen we hem ook eens hoe dat eigenlijk zit met de houding van de Europese politieke elite naar klokkenluider Edward Snowden toe. Hij bracht aan het licht dat de Amerikaanse inlichtingendiensten inbraken bij Europese telefoonoperatoren en zelfs de telefoon van bondskanselier Merkel afluisterden. Nu wordt in Europese politieke kringen met de hoogste verontwaardiging gereageerd op de spionage maar terzelfdertijd houdt Europa Snowden in Rusland vast door hem te verbieden om het Europees grondgebied over te vliegen.
Continue reading “Philippe De Backer (open-VLD) over de Loonkosthandicap en Snowden”

Voorwaarts!? APOPO

De opleiding Productontwikkeling wordt veelal geassocieerd met lui die nieuwe oogverblindende hebbedingetjes op de markt gaan brengen, maar een deel van de studenten gaat voor heel wat nuttiger zaken. Bart Weetjens wilde graag iets doen voor de slachtoffers van landmijnen. Hij klopte met zijn idee aan bij professor Mic Billet. Samen bedachten ze dat voorkomen toch beter is dan genezen: die landmijnen opruimen dus, op een zo efficiënt mogelijke manier.
Gezocht werd naar een biosensor, één met een uitzonderlijk reukvermogen, intelligent, trainbaar, licht genoeg om risicoloos over zo’n mijn heen te trippelen, resistent in allerlei klimaten, transporteerbaar, goedkoop in ’t onderhoud … De keuze viel op de Gambiaanse hamsterrat. Na een haalbaarheidsonderzoek in Antwerpen ging de ontwikkeling van het trainings- en opsporingsprocédé verder in Tanzania, aan de Sokoine-universiteit. De input van lokale medewerkers was van cruciaal belang bij het tot stand komen van een heel eenvoudig en toch efficiënt systeem. Bovendien bleken de beestjes in staat TBC te detecteren, vele malen sneller en accurater dan dat in een labo gebeurt.
Bart Weetjens hadden we begin 2009 al eens aan de lijn, toen hij als Schwab-fellow in Davos op het WEF aanwezig was. Vandaag was hij, met zijn promotor van het eerste uur Mic Billet, in onze studio te gast om ons alles te vertellen over zijn ratten-NGO APOPO (ook op facebook).

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u

Stad schrapt 15 hectare parkzone voor Antwerpen Zuid

Met de aanleg van “Nieuw Zuid” zou op de Konijnenwei ten zuiden van het centrum van Antwerpen ook een park van 15 hectaren komen, een derde groter dan het stadspark.
Het stadsbestuur wil het nieuw park nu uit de plannen schrappen. Maandag ligt de zaak ter stemming voor op de gemeenteraad. 

Op het gebied tussen de ring en de zone van het justitiepaleis komt een nieuwe woonzone, “Nieuw Zuid”.  Naast straten en huizen was er ook plaats voorzien voor 33 hectaren groen, bestaande uit  18 hectare verspreide stroken en kleinere groene zones en een park van 15 hectaren.  Het park was gepland op de Konijnenwei en zou ook door de inwoners van Antwerpen (oud) Zuid en de Brederode-wijk gebruikt worden.
Het voorzien gebied ligt momenteel in de spaghettiknoop, het oprittencomplex naast de Kennedytunnel, en is van de bestaande stadswijken gescheiden door de Singel. Maar “de geplande heraanleg van de spaghettiknoop kan ertoe bijdragen dat de verbinding van het park met stad en wijken aan de ring verbeterd wordt”, aldus een brochure van de stad over de plannen  (kopie HIER). In de eerste plannen zoals te vinden in  de Masterplan 2020-brochure van de Vlaamse regering (kopie HIER, p24) wordt inderdaad voorzien in een compactere knoop ten zuiden van het park. In juli adviseerde de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO, pagina 5 ) nog ” de herconfiguratie van de Spaghettiknoop met op- en afritten verder te bestuderen ten gunste van de samenhang van de (Konijnenwei en andere) groene ruimten”.
Het stadsbestuur keert de logica echter om: in plaats dat de spaghettiknoop zó aangelegd wordt dat ze de toegangkelijkheid van het park niet in het gedrang brengt, wordt het park  uit de plannen geschrapt om zeker te zijn dat de heraanleg van de knoop in alle vrijheid kan gebeuren.  Eigenaardig genoeg verwijst het College daarbij naar het GECORO advies dat dus het omgekeerde suggereert.
“De  Konijnenwei werd uit het RUP  (Ruimtelijk UitvoeringsPlan)  gehaald om reden dat er met het RUP geen hypotheek mag gelegd worden op de geplande aanpassingen aan de in Spaghettiknoop” zegt het voorstel dat maandag als agendapunt 38 ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad (kopie HIER, p341).
Ook de kleinere ” Wadipark” groenzone wordt gedeeltelijk  uit de plannen gelicht. Dit gebeurt om een “handhavingszone” (lees parkeerzone voor vrachtwagens) aan te leggen voor het toekomstig vrachtwagenverbod in de Kennedytunnel. Dat vrachtwagenverbod maakt deel uit van de Oosterweelplannen van de Vlaamse regering met het in 2009 door de bevolking verworpen BAM-tracé.
Sp.a-gemeenteraadslid Toon Wassenberg  maakte ons attent op de nieuwe plannen. We bellen hem.

Rajagopal

Donderdag kon iez Rajagopal interviewen, een Gandhiaanse activist die de laatste jaren in het nieuws kwam door de grote marsen voor landrechten in 2007 en 2012 in India, georganiseerd door het door hem opgerichte Ekta Parishad (‘Eenheidsforum’).
Tijdens de uitzending zonden we het fragment uit waarin hij vertelt over zijn werk in de Chambal-vallei begin jaren zeventig. In een paar jaar tijd konden een paar doorzetters daar het uitzichtloze klimaat van geweld en rechteloosheid ombuigen, met als orgelpunt de collectieve vrijwillige overgave van honderden dacoits (bandieten) op 14 april 1972.
U kunt ook het volledige interview beluisteren, waarin Rajagopal eerst over zijn tijd vóór de Chambal-sage vertelt, en hoe hij daarna besefte dat de oorzaak van het probleem bij een tekort aan landrechten zat en zich voor deze zaak ging inzetten. Resultaat: een paar massale marsen op Delhi, die politieke beslissingen forceerden. Een bijkomend probleem vormt de globalisering. Als de landrechten van de armen bedreigd worden door lokale actoren, kan men die nog wel overtuigen dat ze zelf belang bij hebben bij een rechtvaardige = ook voor hen veiligere samenleving. Maar land wordt nu vaak van armen afgepakt door buitenlandse bedrijven, en die kan het, mits militaire bescherming van het bedrijf, verder weinig schelen of een gebied onleefbaar gewelddadig wordt: zij wonen daar tóch niet. Verder plaatst hij nog wat kanttekeningen bij ons ‘gesloten’ opleidingssysteem.
Rajagopal op facebook

Politieke crisis in de VS gaat veel dieper dan Obamacare

Met  Michael Laird, een in Antwerpen residerende kunstenaar, hebben we het over de politieke crisis  in de VSA van afgelopen weken.  De Republiekeinen wilden de  nieuwe gezondheidswet blokkeren door de verhoging van het schuldplafond te koppelen aan het afvoeren van “Obamacare”. Obama hield het been echter stijf en de krachtmeting draaide uit op een nederlaag voor de Republikeinen.
Ondanks het scherp conflict van de afgelopen weken ziet Michael Laird toch vooral gelijkenissen tussen de 2 kampen en een verschuiving naar rechts.
” De Tea Party bepaalt het politiek discours en het standpunt van de democraten is nu te vergelijken met dat van de Republikeinen in de jaren ’70.”
“Maar er is een diep ideologisch verschil wat betreft de betekenis van ‘patriotisme’. De Tea Party wikkelt zich in de vlag, terwijl voor de andere kant de Grondwet het fundament is. De crisis van de afgelopen weken was ook een constitutionele crisis aangezien voor sommigen het feit dat een wet gestemd is geen reden is om die wet te aanvaarden. Dat is veel fundamenteler dan Obamacare.”

Time to Go: kernwapens weg uit België

Morgen, zondag 20 oktober, zo’n dertig jaar na de grootste betoging ooit in ons land (tegen de kernraketten met name), verzamelt een coalitie van vredesbewegingen en heel wat andere middenveldorganisaties weer in Brussel onder het motto Time to Go. Want ze ligger er nog steeds, min of meer officieel, en er zijn zelfs plannen tot modernisering en het aanschaffen van nieuwe gevechtsvliegtuigen voor het vervoer van die dingen. Roel Steynen van Vredesactie legde ons uit waarom kernwapens illegaal en bovendien helemaal ‘out’ zijn.

Inspraak

Inspraak.org is een website waarop voorstellen verzameld worden om te verhelpen aan het democratisch deficiet in onze samenleving: gebrek aan transparantie, te grote invloed van de lobbycratie bij de besluitvorming, te weinig directe inspraak … De bedoeling is dat deze voorstellen politieke partijen inspireren, of dat er uit het initiatief zelfs een nieuwe partij zou groeien. Philip Savelkoul en Yves Bruggeman, die ook allebei deelnamen aan de G1000, kwamen meer toelichting geven.

De Palestijnse vluchtelingenkampen in Syrië

Miljoenen Syriërs zijn momenteel op de vlucht voor het oorlogsgeweld, in Syrië zelf of in het buitenland. Maar het land herbergde al sedert de Nakba inwoners die uit Palestina (later herdoopt in Israël) verdreven waren door de kolonisatoren.  Sommige van die Palestijnse kampen in Syrië lijken na meer dan 60 jaar eerder op een wijk dan op een vluchtelingenkamp.
Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-algemeen commando   (PLFP-GC) stond sterk in die kampen en was president Assad eerder gunstig gezind. Recentelijk vestigden zich echter Salafistische jihadi’s in de kampen. Initieel hielden die zich wat op de vlakte  maar na enige tijd begonnen ze hun eisen te stellen en  uiteindelijk slaagden ze erin de leiding van het grootste kamp, Yarmouk in de buurt van Damascus, over te nemen met de steun van een deel van PLFP-GC. Niet iedereen binnen de Palestijnse gemeenschap was namelijk gelukkug met de steun voor Assad.
Sedert eind 2012 wordt de strijd tegen Assad dus ook vanuit de kampen gevoerd waardoor die meegesleurd worden in de burgeroorlog, met alle gevolgen vandien. 
Ludo De Brabander van Vrede geeft achtergrond.