Tutti Fratelli bijna opnieuw uit de startblokken

tuttifratelli.be, affiche: Bert Lezy

De Covid-crisis verhinderde theatergezelschap Tutti Fratelli het nieuw stuk “De Hoop” voor publiek te brengen. Daarom werd het als luisterspel op CD gezet, maar vanaf 3 december komt het stuk dan toch op de planken in De Roma en Toneelhuis.
We bellen Reinhilde Decleir over het stuk en over het sociaal-artistiek project dat Tutti Fratelli is.
 

PFOS-Milieustakingsvordering tegen BAM/Lantis

foto: Leen

Zes inwoners van Linkeroever, Zwijndrecht en de omgeving van Antwerpen hebben samen met Greenpeace Belgium op 6 augustus een milieustakingsvordering ingediend bij de rechtbank van Antwerpen, gericht tegen nv BAM a.k.a. Lantis en aannemer Rinkonîen.
We bellen met Thomas Goorden voor verdere toelichting: “De bedoeling is de gezondheidseffecten van de vastgestelde PFOS zo snel mogelijk in te perken. We vragen twee zaken. Ten eerste willen we dat de aanbevelingen van de Commissie Grondverzet onverkort worden uitgevoerd. Die zijn nu niet bindend en er is ook geen timing voor de uitvoering.”

“We willen dat er een saneringsplan opgesteld wordt op basis van de huidige onafhankelijk wetenschappelijke kennis, niet aan de hand van een norm voorgesteld door een consortium dat al jaren voor BAM/Lantis werkt.”

“Men heeft de Commissie Grondverzet niet gevraagd om richtwaarden (van toegelaten vervuiling) voor te stellen, en die is in haar adviezen moeten uitgaan van de richtwaarden die Lantis heeft opgesteld. Die richtwaarden zijn volgens ons niet wetenschappelijk onderbouwd. Daarom is onze tweede vraag meer ten gronde: dat er door onafhankelijke experts een analyse wordt gemaakt van de vervuiling, dat er richtwaarden worden opgesteld op basis van de recente wetenschappelijke kennis, en dat er dan een saneringsplan wordt opgesteld. Dat is de normale gang van zaken bij vervuiling. Wat tot nu gebeurd is, volstaat niet. We vragen expliciet om onafhankelijke experten die geen commerciële band hebben met Lantis.”
RC: Lantis heeft een vergunning gekregen die bepaalt dat Lantis grond mag verplaatsen als die tot 70 microgram PFOS per kilogram grond bevat. Die norm is toch niet door Lantis opgesteld?
TG: “De vergunning werd aangevraagd door Lantis, dus de aanvraag werd door hen opgesteld, maar werd goedgekeurd/afgeleverd door de overheid. De gebruikte normen zijn gebaseerd op een studie van het ROTS-consortium. Die mensen waren al jaren aan het werken voor BAM/Lantis toen ze de norm opstelden. Erger is dat die norm, en dus het saneringsplan van ROTS, niet gebaseerd zijn op een eco-toxocologische of humaan-toxocologische studie. Daarom is naar onze mening de huidige aanpak vrijwel zeker niet veilig.” Continue reading “PFOS-Milieustakingsvordering tegen BAM/Lantis”

ISVAG afvalverbrandingsoven: na een jaar nog geen nieuws van de Raad voor Vergunningsbetwistingen

foto; RC

De weigering van de provincie Brabant om een gascentrale een vergunning te verlenen doet ons de vraag stellen hoe het eigenlijk staat met de nieuwe afvalverbrandingsoven van ISVAG in Wilrijk. Die kreeg wel een politiek groen licht.

We vragen het aan Erwin Van de Mosselaer van de Milieuraad van buurgemeente Aartselaar, die de afvalverbrandingsoven liever kwijt wil dan rijk.
“Sinds er bijkomende soorten plastics in de pmd-zakken kunnen, merken we duidelijk dat de door de regering gevraagde daling van de hoeveelheid restafval ingezet is. Daardoor is de ISVAG-verbrandingsoven overbodig. De ophaling hier in Aartselaar met diftar-containers vermindert de hoeveelheid restafval nog verder. In april en mei vorig jaar werd 588 ton afval opgehaald, waarvan 347 ton restafval. In dezelfde periode dit jaar is dat gezakt naar 313 ton, waarvan 125 ton restafval.”
“Als de verbrandingsoven niet nodig is, dan zou het dom zijn om 185 miljoen te steken in een nog grotere afvalverbrandingsoven. ”
“De Milieuraad en anderen hebben procedures tegen de ISVAG-oven aangespannen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. We zijn er gerust in dat we gelijk zullen krijgen, maar hebben geen zicht op wanneer de uitspraak zal vallen.”

Opstand in de Rif #1

Hanane Llouh, historica in spe, werkt momenteel haar masterproef Geschiedenis af aan de Universiteit Antwerpen over ritueel slachten in een groot stedelijke context.
Ze getuigt over haar familie, die afkomstig is uit het Rifgebergte in Noord-Marokko, de bredere sociale context in het gebied en de historische achtergrond.  Niet te onderschatten daarin is de waarde van mondelinge geschiedenis.
Hanane is nog geboren in Marokko, haar ouders zijn pas laat geëmigreerd naar België. Ze heeft er nog veel familie en gaat geregeld terug. De familie komt uit een afgelegen, klein dorpje in het Rifgebergte, in het noorden van Marokko, waar nog maar net elektriciteit en stromend water werd aangelegd.
“Het noorden van Marokko kent nog een sterke stammencultuur, en ik dacht altijd dat mijn moeder én vader tot een en dezelfde stam behoren. Plots blijkt dat niet zo te zijn. Zijn familie kwam uit een regio waar gevochten werd tegen het centrale regime; ze vluchtten naar het dorp om er bescherming te zoeken. Zo kwam ik te weten dat mijn overgrootvader een verzetsleider was die meevocht tegen de Fransen en Spanjaarden en het centraal koningshuis.”
In het boekje ‘Een erwt maakt nog geen snert. ‘ gaat ook Asis Aynan op zoek naar zijn eigen familiegeschiedenis en identiteit, waar hij stuit  op de verschrikkingen die door de Franse en Spaanse kolonisatoren, en daarna door de terreur van de Marokkaanse koning(en) zijn aangericht in de Rif.
Aynan stelt dat de Marokkaanse mannen die hierheen kwamen Continue reading “Opstand in de Rif #1”